D.I.C. Veritas

е-Veritas, 11.12.2022, ХРОНОЛОГИЈА РАТА У ХРВАТСКОЈ 1991-1995 – 11. децембар

1991.

* Генерални секретар УН, Перес де Куељар, поднио је извјештај Савјету безбједности у коме је констатовано да се још нису стекли услови за слање мировних снага УН у Хрватску, јер није обезбејђен прекид ватре. На основу овог извјештаја СБ УН је донио Резолуцију 724 о Југославији.

* Ноћу 11/12. децембра 1991. године више припадника 130. бригаде Хрватске војске (ХВ) упало је у кућу Андрије Буквића у селу Паулин Двор код Осијека, у којој су били у некој врсти кућног притвора мјештани углавном српске националности, и због одмазде за смрт саборца, из аутоматског оружја и ручним гранатама, ликвидирали 18 цивила (17 Срба и 1 Мађара), просјечне старости 64 године.

Убијени су: Гаврић Јован (1936), Грубишић Боја (1917), супружници Јелић Анђа (1950) и Бошко (1944), породица Катић отац Дмитар (1909) синови Милан (1933) и Петар (1937) , снаха Босиљка (1944) и њхова рођака Катић Драгиња (1922),Кечекеш Драгутин (1939), супружници Миловић Милица (1934) и Спасоја (1933), Суџуковић Божидар (1913) и Марија (1914), Родић Милена (1928) и Медић Вукашин (1923). Након мучног убиства недужних цивила, посмртни остатаци су је одвежени са мјеста злочина и скривени на простору војног складишта Луг код Чепина, тако што је “гробница” прекривена са старим расходованим возилима, док је на мјесту злочина остављен скалпирани леш Вујновић Даре (1934), која је зетечена и убијена ван “куће смрти”. Истога дана из своје куће, која је била под стражом, нестала је болесна и непокретна старица Лапчевић Милка (1910), чије је тијело почетком марта 1992. године пронађено смрзнуто у јарку у близини села Храстин, на удаљености од око 2,5 километраод њене куће. Ујутро су злочинци кућу Андрије Буквића, у циљу уништавања трагова злочина, експлозивом сравнили са земљом.

* Србин Мудринић Богдан (1952) из Вировитице одведен је из свога стана у Вировитичку касарану, која је, након повлачења ЈНА, постала затвор. Постоје сведоци који су видјели да је његово трупло изнесено из касарне, али породица до данас није пронашла и сахранила његово тијело.

* У Осијеку је, по добро разрађенеом Главашевом рецепту за ликвидације, из свога стана одведен, везан селотејп траком, доведен до моста на ријеци Драви и убијен из ватреног оружја Србин Петар Ладњак (1927).

1992.

* Предсједник РХ, Фрањо Туђман, у писму СБ УН предложио је да се снагама УНПРОФОР-а дају овлашћења да употребе силу у обављању своје мисије у оквиру Венсовог плана. Туђман је тражио да се отворе саобраћајнице на територији Хрватске и хитно спријечи отпр “српских екстремиста”.

1995.

* Предсједник Србије Милошевић примио је у опроштајну посјету копредсједника Међународне конференције о бившој Југославији Торвалада Столтенберга, коме се захвалио за објективан третман свих страна у сукобу и обезбеђивања њихове равноправности.

* Предсједник Србије Слободан Милошевић разговарао је са специјалним изаслаником генералног секретара УН Кофи Ананом о питањима свеобухватне нормализације односа на просторима предходне Југославије и учвршћивања мира и стабилности у региону. Посебна пажња посвећена је што бржем спровођењу споразума у Сремско-барањској области.

* Државни секретар САД, Ворен Кристофер, пренео је хрватском председнику Фрањи Туђману забринутост Америке “због паљења села и кућа које спроводе босански Хрвати и делови Хрватске восјке” и затражаио од њега да употреби свој ауторитет.

 

 

Veritas.info 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.