D.I.C. Veritas

e-Veritas, 12.01.2024, ŽS u Osijeku: danas ročište za glavni pretres u onovljenom suđenju Ivanu Husniku zbog ratnog zločina

Pred Županijskim sudom u Osijeku za danas je zakazano ročište za glavni pretres u onovljenom postupku protiv Ivana Husnika alijas Ivice Atanasijevića (61) zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Presudom Županijskog suda u Osijeku od 4. novembra 1997. godine,  Ivan Husnik i još pet osoba (Živojin Crnogorac, Mišel Husnik, Kasim Hekić, Sava Radović i Svetislav Radović) u odsustvu su proglašeni krivim da su u arpilu 1992. godine, kao pripadnici vojnih formacija tzv. JNA u Vukovaru, u više navrata, pod pretnjom silovali jednu žensku osobu i pravosnažno osuđeni od 8 do 14 godina zatvora.

Kasimu Hekiću, Mišelu Husniku i Živojinu Crnogoracu obnovljen je postupak u prisustvu pred ŽS u Vukovaru, koji je presudom iz 2002. protiv Crnogorca obustavio postupak zbog greške u identitetu, dok je Mišela Husnika i Kasima Hekića najprije oslobodio a zatim na ponovljenom postupku u martu 2007. osudio na po 7 godina zatvora, koju kaznu im je Vrhovni sud RH preinačio na po 10 godina zatvora svakom. Mišel Husnik, inače rođeni brat Ivanov, je za vrijeme izdržavanja kazne u februaru 2009. i umro u zatvorskoj bolnici u Zagrebu.

Nakon provedenog ekstradicionog postupka, Srbija je 7. jula 2022. godine izručila Hrvatskoj Ivana Husnika, rodom iz Vukovara, sa posljednjim boravištem u Krušedolu, opština Irig, na osnovu molbe Ministarstva pravosuđa RH od 12. aprila 2017. godine radi izdržavanja kazne zatvora u trajanju od 8 godina koja mu je izrečena gore navedenom presudom.

Ivan Husnik je pod imenom Ivica Atanasijević u Srbiji pravosnažno osuđen i za ratni zločin na “Ovčari” na kaznu zatvora u trajanju od 15 godina, koju je izdržavao u KPZ Sremska Mitrovica.

Ivica Husnik je, i pod jednim i pod drugim imenom, od 2008. do 2016, MUP-u Srbije podnosio zahtjeve za sticanje državljanstva Srbije, ali je rešenjem od 3. avgusta 2020. odbijen uz obrazloženje da je “Ministarstvo ocenilo da postoje bezbedenosni razlozi od interesa za R. Srbiju zbog kojeg zahtev imenovanog treba odbiti”.

Protiv rješenja o odbijanju zahtjeva za sticanje državljanstva, Husnik je 28. septembra 2020. podnio tužbu Upravnom sudu Srbije u Beogradu, u kojoj je predložio da navedeno rješenje MUP-a poništi, navodeći da ispunjava sve zakonske uslove za dobijanje državljanstva R. Srbije: pripadnik je srpskog naroda, punoljetan je, nije mu oduzeta poslovna sposobnost, nakon okončanja rata u Hrvatskoj, u kojoj je rođen, izbjegao je u R. Srbiju, dao je i pismenu izjavu da R. Srbiju smatra svojom državom, bio je u braku sa S.D. sa kojom ima dvoje sada punoljetne djece i sve troje su državljani R. Srbije, majka mu je rođena u Krušedolu 1931, koja je takođe državljanka Srbije i srpske nacionalnosti, o kojoj nije odlučeno do njegovog izručenja (a po Veritasovim saznanjima, nije ni do danas).

A da je usvojen njegov zahtjev za sticanje državljanstva R. Srbije prije izručenja, Srbija ga, prema važećim domaćim propisima i međudržavnom ugovoru ne bi ni smijela izručiti Hrvatskoj.

Husnik je po izručenju u Hrvatsku, s obzirom da je suđen u odsustvu, zatražio i dobio obnovu postupka, kojeg će provesti Županijski sud u Osijeku. Brani ga po službenoj dužnosti advokat iz Osijeka Pero Jurić.

 

Veritas.info

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.