D.I.C. Veritas

e-Veritas, 13.01.2024, Саопштење поводом пресуде Србину Ивану Хуснику у Хрватској

Јуче је Ивана Хусника алијас Ивицу Атанасијевића (63) претресно веће Жупанијског суда у Осијеку у обновљеном поступку поново прогласило кривим због кривичног дела ратног злочина против цивилног становништва  и осудило га на казну од седам година затвора. Ивана Хусника, родом из Вуковара, са последњим боравиштем у Крушедолу, општина Ириг,  Република Србија је 7. јула 2022. године, након проведеног екстрадиционог поступка, изручила Хрватској на основу молбе Министарства правосуђа РХ од 12. априла 2017. године ради издржавања казне затвора у трајању од 8 година која му је изречена пресудом Жупанијског суда у Осијеку од 4. новембра 1997. године, којом су он и још пет особа (Живојин Црногорац, Мишел Хусник, Касим Хекић, Сава Радовић и Светислав Радовић) у одсуству  проглашени кривим да су у арпилу 1992. године, као “припадници војних формација тзв. ЈНА” у Вуковару, у више наврата, под претњом силовали једну женску особу и правоснажно осуђени од 8 до 14 година затвора.Касиму Хекићу, Мишелу Хуснику и Живојину Црногорацу обновљен је поступак у присуству пред Жупанијским судом у Вуковару, који је пресудом из 2002. против Црногорца обуставио поступак због грешке у идентитету, док је Мишела Хусника и Касима Хекића најприје ослободио а затим на поновљеном поступку у марту 2007. осудио на по 7 година затвора, коју казну им је Врховни суд РХ преиначио на по 10 година затвора сваком. Мишел Хусник, иначе рођени брат Иванов, је за време издржавања казне у фебруару 2009. и умро у затворској болници у Загребу.Иван Хусник је под именом Ивица Атанасијевић у Србији правоснажно осуђен и за ратни злочин на “Овчари” на казну затвора у трајању од 15 година, коју је издржавао у КПЗ Сремска Митровица.Ивица Хусник је, и под једним и под другим именом, од 2008. до 2016, МУП-у Србије подносио захеве за стицање држављанства Србије, али је решењем од 3. августа 2020. одбијен уз образложење да је “Министарство оценило да постоје безбеденосни разлози од интереса за Р. Србију због којег захтев именованог треба одбити”.

Против рјешења о одбијању захтева за стицање држављанства, Хусник је 28. септембра 2020. поднио тужбу Управном суду Србије у Београду, у којој је предложио да наведено решење МУП-а поништи, наводећи да испуњава све законске услове за добијање држављанства Р. Србије: припадник је српског народа, пунољетан је, није му одузета пословна способност, након окончања рата у Хрватској, у којој је рођен, избегао је у Р. Србију, дао је и писмену изјаву да Р. Србију сматра својом државом, био је у браку са С.Д. са којом има двоје сада пунолетне деце и све троје су држављани Р. Србије, мајка му је рођена у Крушедолу 1931, која је такође држављанка Србије и српске националности, о којој није одлучено до његовог изручења (а по Веритасовим сазнањима, није ни до данас).

А да је усвојен његов захтјев за стицање држављанства Р. Србије прије изручења, Србија га, према важећим домаћим прописима и међудржавном уговору не би ни смела изручити Хрватској.

Хусник је по изручењу у Хрватску, с обзиром да је суђен у одсуству, затражио и добио обнову поступка, којег је спровео Жупанијски суд у Осијеку. У обновљеном поступку бранио га је бранилац по службеној дужности адвокат из Осијека Перо Јурић. Након изрицања пресуде у обновљеном поступку, истражни затвор, у којем се налази од екстрадиције продужен му је до правоснажности пресуде.

На основу међународних потерница расписаних од хрватских правосудних органа, широм света је до сада, по „Веритасвој” евиденцији, ухапшено најмање 189 Срба, од којих су 74 екстрадирана у Хрватску. Од екстрадираних против 31 особе поступак је обустављен или је оптужба одбијена, углавном након преквалификације дела ратног злочина у оружану побуну, што има за последицу губитак обештећења за време проведено у притвору, док су остали правоснажно осуђени или су им поступци још у току.

 

У Београду и Бањалуци, 13.01.2023.

П Р Е Д С Ј Е Д Н И К

Саво Штрбац

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.