D.I.C. Veritas

e-Veritas, 12.02.2024, ŽS u Zagrebu: glavni pretres protiv pripadnika HVO zbog ratnog zločina

Pred Županijskim sudom u Zagrebu za danas je zakazano ročište za nastavak glavnog pretresa protiv optuženog Perice Kusture (44) zbog krivičnog djela ratnog zločuna protiv ratnih zarobljenika.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine utoku 2014. godine objavilo da je podignulo optužnicu za ratne zločine protiv hrvatskog državljanina Perice Kusture (44), nastanjenog u Zagrebu za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika. Rođen je u opštini Uskoplje u BiH čije državljanstvo takođe ima, koji je tokom rata u BiH bio pripadnik formacije “Ante Starčević” Hrvatskog vijeća odbrane (HVO).

Prema navodima optužnice Kustura je 18. januara 1993. godine jednu osobu bošnjačke nacionalnosti ubio, a drugu ranio. Kustura je pucao iz automata na grupu pripadnika Armije BiH koji su bili zarobljeni tokom borbi u mjestu Hrasnica kod Uskoplja. Pri tom je jednog zarobljenika ubio, a drugoga ranio i zatim ga pokušao i ubiti u čemu su ga spriječili drugi pripadnici HVO.

Pošto je opt. Kustura i državljanin Hrvatske sa prebivalištem u Zagrebu, krivični postupak je preuzelo pravosuđe Republike Hrvatske. Po Veritasovim saznanjima, sudi mu se u prisustvu ali se brani sa slobode.

 

Veritas.info

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.