D.I.C. Veritas

e-Veritas, 12.10.2022, ХРОНОЛОГИЈА РАТА У ХРВАТСКОЈ 1991-1995 – 12. октобар

1991.

* Министар спољних послова Њемачке, Ханс Дитрих Геншер је изјавио да Југославије више не постоји у досадашњем облику.

*Министар спољних послова Холандије Ханс Ван дер Брук је предложио генералу Вељку Кадијевићу преговоре о „уравнотеженој шеми повлачења федералне Армије из Хрватске током прелазног периода“

* Косовић Крсто (1959), живио је у Задру са супругом Хрватицом и два сина. Када су почела ратна дејства супруга са дјецом се склонила код своје родбине, а Крсто је остао да чува кућу. Петорица маскираних лица са капуљачама на главама су га посјетила, утоварили га у кола и одвезли из куће. Након пар дана нађен је његов обезглављени леш у неком јарку, само у доњем вешу. Починиоци су до данас остали непознати.

* У Пољицама поред Задра, под неразјашњеним околностима убијен је Ненад Аћимов (1950), хрватски полицајац српске националности. За његову смрт осумњчени су били Владимир Стреховскy, Ненад Бајло и Мирослав Ђерђе. Поступак се водио пред Војним судом у Сплиту. Војни тужилац је 1. јула 1996. одустао од оптужби због недостатака доказа .

* У Задру у свом стану убијен Србин Гојко Бјелановић (1942). Убио га Владимир Стреховскy Стреховскy. Жупанијски суд у Задру пресудуом од 12. априла 2006. неправоснажно је осудио Стреховског за убиство бјелановића на 6 година затвора, коју казну му је Врховни суд РХ пресудом од 06.јуна 2006. преиначио на 9 година.

* У дописништву “Вечерњих новости” које се налазило у приземљу једне вишеспратнице на самој обали Вуке усред Вуковара, убијен је Чехајић Јусуф – Чеха (1942), стални дописник “Вечерњих Новости” из Боеграда. До данас се не зна ко га је убио.

 

1992.

* Влада СРЈ је образовала радну групу која ће радити на прикупљању чињеница о злочинима на просторима бивше Југославије и која треба да сарађује са СБ УН.

* У Загребу је одржан први сусрет Одбора за међудржавне разговоре РХ и СРЈ. Том приликом формирано је пет комисија: за саобраћај, финансије, сукцесију, имовинско-правна питања и за избјеглице.

 

1993.

* Потпредсједник владе РХ Мате Гранић упутио је писмо Тадеушу Мазовјецком специјалном извјестиоцу УН за људска права, у коме је оспорио тврдње да је хрватска војска на подручју Медачког џепа починила тешке злочине над цивилним становништвом. У писму је речено да су „сви убијени у акцији на локацијама Дивосела, Читлука и Почитеља погинули у борби, били наоружани, носили униформе и пружали активан отпор постројбама хрватске војске“, чак и они „што их називате женама и старијим особама“.

 

1995.


* Представници УН у Книну изјавили су да је Хрватска војска послије војне операције „Олуја“ у РС Крајини, на подручијима која су до сада обишли посматрачи УН, спалила 22.000 кућа и 320 заселака. Погинуло је 128 цивила, од којих је 87 усмрћено „хицима из непосредне близине“. Од око 135.000 људи који су живели у том региону остало је само 3.000.

 

 

Veritas.info 

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.