D.I.C. Veritas

e-Veritas, 13.03.2023, HRONOLOGIJA RATA U HRVATSKOJ 1991-1995 – 13. mart

1991.

* Predsjednik Predsjedništva SFRJ Stipe Mesić izjavio je u Zagrebu, nakon jučašnje sjednice Predsjedništva u Beogradu, da vojnog puča neće biti, iako je Štab Vrhovne komande zahtijevao uvođenje vanrednih mjera.

1992.

* Generalni sekretar UN Butros Gali imenovao je komandanta mirovnih snaga UN u Jugoslaviji u sektorima sjever, jug, zapad i istok. Sektor Sjever, sa štabom u Bihaću, pod komandom brigadnog generala Muse Bamija iz Nigerije. Sektor Jug, sa štabom u Kninu, pod komandom brigadnog generala Arap Roba iz Kenije. Sektor Zapad sa, štabom u Bjelovaru, pod komandom brigadnog generala Karlosa  Zalija iz Argentine. Sektor Istok, sa štabom u Dalju-Šid, pod komandom pukovnika Aleksandra Kromančenkova iz Rusije. Za portparola mirovnih snaga UN za Jugoslaviju imenovan je Fredrih Ekhart.

* U Njujorku je glavni sekretar UN Butros Gali objavio obračun troškova mirovnih snaga na prostoru bivše Jugoslavije, iz kojeg je vidljivo da akcija UNPROFOR-a službeno počinje 15. aprila.

* Posebni izaslanik glavnog sekretara UN Sajrus Vens izjavio je da će do kraja aprila na prostoru bivše Jugoslavije biće raspoređeno 14,000 plavih kaciga.

* Njemačka vlada insistira da za Srbiju i Crnu Goru mora važiti ista procedura za diplomatsko priznanje kao i za ostatak Jugoslavije.

1995.

* Predsjednik Srbije Slobodan Milošević primio je u Beogradu predsjednika Vlade RSK Borislava Mikelića i ministra spoljnih poslova RSK Milana Babića.

* Nove snage UN-a, koje će ostati u Hrvatskoj nakon službenog završetka mandata 31. marta, bit će zadužene za osjetno stroži nadzor međunarodnih granica Hrvatske, precizirao je ministar vanjskih poslova SAD Voren Kristofer.

 

 

 

Veritas.info

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.