D.I.C. Veritas

e-Veritas, 13.06.2023, HRONOLOGIJA RATA U HRVATSKOJ 1991-1995 – 13. jun

1990.

* Na posljednjoj sjednici Predsjedništva Saveza pisaca Jugoslavije u Beogradu okupili su se samo delegati Srbije i Crne Gore, pa je i formalno konstatovano da Savez više ne postoji.

1991.

* Američki ambasador u Jugoslaviji Voren Cimerman je u Zagrebu potvrdio američku podršku izboru Stjepana Mesića za predsjednika Predsjedništva SFRJ.

* Admiral JNA Stane Brovet pred odborom Skupštine SFRJ optužio Sloveniju i Hrvatsku da se ilegalno naoružavaju.

1992.

* U Splitu su uhapšeni i odvedeni u zatvor Lora Gojko Bulović (1944), koji je radio kao inžinjer za zaštitu od požara i  Nenad Knežević (1957) iz Kaštela. Odluku da se oni uhapse donijelo je nadležno pravosudno tijelo,  osumnjičili su ih za oružanu pobunu protiv RH. Sljedećeg dana Nenad Knežević je pokušao da pobjegne iz zatvora i preskoči žičanu ogradu, tom prilikom stražari su pucali u njega i ranili ga u ruke i noge. Odveden je u zatvorski krug gdje su se stražari iživljavali na njemu, nanesene su mu ozbiljne povrede cijelog tijela i preminuo je u Kliničko bolničkom centru Split desetak dana kasnije. Odmah nakon Kneževićevog premlaćivanja na smrt je premlaćen i  Gojko Bulović, koji je od zadobijenih povreda umro nasred zatvorskog hodnika.

* Na kordunskom ratištu, na samoj granici sa federacijom BiH,  u mjestu Šiljkovača u borbi sa pripanicima A BiH stradali su: Stanišić Mladen (1972), Martinović Željko (1967), Popović Milan (1956) i Sagradžija Milić (1972).

 

1995.

* Poslije hrvatske agresije na Zapadnu Slavoniju, u Istočnu Slavoniju, Baranja i Zapadni Srem do sada je stiglo 5.000 srpskih izbjeglica – saopštio je beogradski biro Međunarodnog crvenog krsta.

 

Veritas.info

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.