D.I.C. Veritas

e-Veritas, 13.07.2023, HRONOLOGIJA RATA U HRVATSKOJ 1991-1995. – 13. jul

1989.

* U Šibeniku podignuta optužnica protiv Sime Dubajića iz Kistanja zbog krivičnog djela izazivanja nacionalne mržnje i razdora.

1991.

* Jugoslavensko Predsjedništvo prihvatilo Brionski sporazum.

1993.

* Hrvatska strana je pokušala da postavi pontonski most na Maslenici, smatrajući da im je to, nakon zaključenih  pregovora u Ženevi, dozvoljeno Rezolucijom 847 Vijeća sigurnosti UN-a,  ali srspka strana je smatrala da to ne može biti jednostrana hrvatska odluka i da se ne može ostvariti bez pristanka srpske strane, tako da su granatiranjem sprečili postavljanje mosta.

1994.

* Žestoke borbe za Bihać, između jedinica AP Zapadna Bosna i Petog Korpusa ABiH dovele su u bezizlanu situaciju pripadnike francuskog bataljona UN, koji se nalaze u dijelu Bihaća koje kontrolišu snage lojalne Aliji Izetbegoviću. Pripadnici francuskog dijela “plavih šljemova” su posredstvom poljskog pukovnika Solera, specijalnog izaslanika generala De la Prela za kontakte sa Srpskom Vojskom Krajine, i zvanično zatražili hitnu pomoć civilnih i vojnih vlasti RSK u Kninu za evakuaciju svojih ljudi iz pomenutog područja na područje RSK.

* Predsjednik Tuđman primio je u Predsjedničkim dvorima britanskog ministra Hurda, francuskog ministra Žipea i američkog izaslanika Redmana, te im iznio svoju punu podršku kontaktnoj grupi i grupi najrazvijenijih zemalja (G7) iz Napulja.

* Žak Grinberg, predstavnik UNPROFOR-a za civilna pitanja, na konferenciji za novinare u Zagrebu rekao je “Potpisani sporazum o prekidu vatre od 29. marta gotovo je u potpunosti poštovan, ali od 17. juna, kada se na Plitvicama trebalo pregovarati o ekonomskim pitanjima, nema napretka u zbližavanju sukobljenih strana u Hrvatskoj.

 

Veritas.info

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.