D.I.C. Veritas

e-Veritas, 14.09.2022, Суђење генералу А. Васиљевићу за ратни злочин пред ЖС у Осијеку

Осјечки лист “Глас Славоније” у тексту под насловом “Србија упорно одбија суђење посљедњем начелнику КОС-а, Хрватска тражи кључни документ”, објављеном у броју од 12. септембра 2022,  наводи, између осталог, да би “једна оптужница за све заточенике логора и њихове породице могла бити од изнимне важности. И не само за њих него и за будуће односе Хрватске и Србије о питању откривања истине о ратним жртвама”.

Ријеч је о оптужници подигнутој на Жупанијском суду у Осијеку у априлу 2011. којом ДОРХ сумњичи генерал-мајора ЈНА Александра Васиљевића, бившег начелника “Управе безбедности ССНО”, за ратни злочин над ратним заробљеницима и цивилима. Васиљевића се оптужницом терети да, од октобра 1991. до маја 1992. године, није спријечио убијања, силовања и систематска малтретирања око 3.000 војних и цивилних заробљеника у логорима диљем Србије. Након што су по наредби “Управе безбедности” од 10. октобра 1991. основани логори за ратне заробљенике у Бегејцима, Стајићеву, Сремској Митровици, Старој Градишци и Нишу, у њих је доведено неколико стотина заробљених припадника Хрватске војске и цивила с подручја Осијека, Вуковара, Карловца, Слуња… Васиљевић је у њих за заповједнике поставио себи подређене особе, припаднике органа безбедности и послао више група официра своје службе да испитују цивиле те да направе одабир ратних заробљеника. Иако је од подређених заповједника и припадника војне полиције дознао како се у логорима не поштују одредбе међународних права о поступању с ратним заробљеницима и цивилима није подузимао ништа да то спријечи. Не само да заробљеницима нису били осигурани основни увјети за живот него су били физички и психички злостављани, бројни и до смрти, а Васиљевић је то одобравао. Толерисао је да њему подређени чувари логора свакодневно малтретирају заробљенике те их изводе на лажна стрељања. У периоду за које се Васиљевић терети у логорима је убијено 20 заробљеника познатог идентитета и већи број још увијек неидентификованих особа, наводи се у поменутом тексту.

У поменутом тексту се наводи да је Жупанијски суд у Осијеку, у истрази коју је водио, затражио је од Министарства правде Србије преко међународне правне помоћи оригиналне документе (“Наређење Управе безбедности ССНО Југославије” од 10. листопада 1991. године и “Упутства о поступању према лицима која су у вези с унутрашњим сукобима на територији” од 24. септембра 1991.) те записнике о испитивању окривљеног Александра Васиљевића и свједока Вујића. Српска правосудна тијела никада нису доставила те документе “Управе безбедности ССНО Југославије”, односно КОС-а, на чијем је челу био А. Васиљевић, а који дају потврду о сазнањима врха Србије о злочинима почињеним на њихову територију, њиховој директној умијешаности у ратна дјеловања у Хрватској и геноциду над Хрватима. Хрватско Министарство правосуђа је српском Министарству правде већ слало ургенције и захтјеве за доставом потребне документације но одговора нема. Након подизања оптужнице ДОРХ је покушао уступити кривични предмет Србији да преузме и води поступак против Васиљевића, што је одбијено. Тако да је суђење Васиљевићу у његовом одсуству у току на Жупанијском суду у Осијеку.

У подужем тексту аутор закључује да би “пресуда против посљедњег шефа КОС-а бивше ЈНА Александра Васиљевића показала одговорност тадашњих челника ЈНА за најтеже ратне злочине у Хрватској. Пресудом би се потврдило и како је Васиљевић с цијелим врхом КОС-а био у Вуковару када се обављала тријажа ратних заробљеника и цивила и када су одабирани они који иду на ликвидацију, у логоре или на слободу. Према свим овим сазнањима оптужница би се могла и проширити на КОС и његову улогу у смакнућима на Овчари и другим стратиштима у Хрватској. Ова је оптужница важна и за страдалнике српских концентрационих логора и њихове обитељи јер би им могла отворити могућност правним путем за тражење финансијске накнаде од Србије и надокнаду ратне одштете”.

Према Веритасовим сазнањима истом оптужницом је био обухваћен и п.пуковник бивше ЈНА, Мирослав Живановић (1936), који је у инкриминисано вријеме био комадант “логора” “Бегејци” и “Стајићево”. Међутим против њега је поступак обустављен због смрти. Против Васиљевића клавни претрес пред ЖС у Осијеку отпочео је 2019. а води се у одсуству оптуженог.

 

Веритас.инфо

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.