D.I.C. Veritas

e-Veritas, 14.09.2022, U Tužilaštvu za ratne zločine u Beogradu ispitan osumnjičeni Ilija Kovačević izbjeglica iz Hrvatske

Danas je u Tužilaštvu za ratne zločine u Beogradu, po zamolnici Županijskog državnog odvjetništva u Osijeku,  ispitan osumnjičeni Ilija Kovačević izbjeglica iz Hrvatske, zbog navodno počinjenog krivičnog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Rješenjem ŽDO u Osijeku Kovačević se tereti da je tokom oktobra 1991. godine, kao pripadnik  milicije SAO Krajine, sudjelovao u zlostavljanju jednog  pripadnika nesrpske nacionalnosti pa je tako:

-  16. oktobra 1991. u Domu kulture u Petrovcima, u prisustvu dvojice pripadnika srpskih paravojnih formacija  Dušana Samardžića i Miroslava Ivana zv. Rkman, ispitivao privedenog civila Slavka Nikolešina o navodnom posjedovanju radio-stanice i tražio da navede osobe koje su bile članovi HDZ-a u selu, a kako nije bio zadovoljan odgovorima snažno ga udario šakom u glavu, te davao znak i ostaloj dvojici prisutnih da ga udaraju palicama po glavi i leđima, od kojih udaraca je Nikolešin trpio velike bolove i povremeno gubio dah, dok su mu cijela leđa bila prekrivena krvnim podljevima, te

-  istog dana, u popodnevnim satima i tokom noći, u stanici milicije u Negoslavcima, gdje je iz Petrovaca dovede pomenuti Nikolešin, nastavio ga ponovo ispitivati po istim pitanjima kao u Petrovcima, a kako nije bio zadovolja odgovorima,  u narednih sat vremena davao znakove prisutnima – Mirku Suvajdžiću, Perici Maksiću, Radivoju Verčeviću i Mirku Demonjiću, takođe pripadnicima srpskih paravojnih jedinica, da ga udaraju, što su ovi i činili zadajući mu udarce policijskim palicama, nogama od stola i kundacima pušaka po glavi, leđima i drugim djelovima tijela, od kojih udaraca je zadobio povrede po zubima, glavi i leđima, a zatim ga u toku noći nekoliko puta izvodili iz podrumskih prostorija u sobu u prizemlju, gdje su ga nastavili ispitivati i premlaćivati, od čega je oštećeni trpio velike bolove i pomokrio se u pantalone.

Po Veritasovim saznanjima, osumnjičeni Kovačević je iznio svoju odbranu u kojoj je negirao djela za koja se tereti.

 

Veritas.info

 

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.