D.I.C. Veritas

e-Veritas, 14.10.2022, ХРОНОЛОГИЈА РАТА У ХРВАТСКОЈ 1991-1995 – 14. октобар

1991.

* Генерал Јоханес Костерас (Холандија) након мандата извршног предсјендика посматрачке мисије ЕЗ у Хрватској, оптужио је ЈНА као агресорску војску.

* Трочлана европска посматрачка мисија стигла је у Бања Луку, одакле ће свакодневно обилазити општине у рубним подручијима БиХ и Хрватске.

* У Осијеку је нестао Кондић Љубан (1931), околности нестанка непознате.

* Половином октобра припадници ЗНГ-а су у Борову насељу из склоништа, кућа и станова одводили људе за потребе насилне мобилизације. Тако су одведени Силађин Милан, Војводић Никола, Јовић Чедо и др. Након одвођења су ликвидирани, а за њихову смрт нико није одговарао.

* Увече око 20 часова у просторијама госпићког “Кризног штаба” нашли су се: Тихомир Орешковић, Мирко Норац, Стјепан Грандић и др. Правили су спискове неподобних, углавном, Срба, договорали се о начинима одвођења и ликвидације.

1992.

*Горан Хаџић, предсједник РСК, одбио је позив премијера СРЈ Милана Панића да присуствује састанку у Женеви, уколико не добије позив од копредсједника Женевске конференције, Сајруса Венса и лорда Дејвида Овена, или предсједника Хрватске Туђмана.

 

1993.

* У присуству патријарха српског Павла и више великодостојника СПЦ, град Книн је обиљежио своју крсну славу Покров Пресвете Богородице. Благосиљајући вјернике и грађане Книна на крају свете архијерејске литургије, патријарх Павле је, у бесједи окупљеном народу, поручио да је потребно да “престане проливање крви и да се на миран и праведан начин, по Божијој и људској правди, расправе и ријеше све несугласице које постоје међу нама”.

* Са заједничке конференције за штампу представника Високог комесеријата за избјеглице УН и Комесеријата за избјеглице Републике Србије упућен је апел међународној заједници да хитно помогне у збрињавању избјеглица у Србији јер ће, с обзиром на економску ситуацију у Југославији, наступити катастрофа широких размјера.

1994.

* Међународни суд за ратне злочине на подручијима бивше Југославије у Хагу званично је саопштио прво име осумњиченог за “тешка кршења међународног хуманитарног права”. Ријеч је о Душану Тадићу, стражару логора Омараска, који је у фебруару ухапшен у Минхену. Расправа је заказана за 8. новембар, а у том циљу главни тужилац Ричард Голдстон је 11. октобра поднео захтијев да се истрага, коју воде њемачки органи гоњења, пренесе у надлежност Суда.

* Предсједник Хрватске Фрањо Туђман изјавио је у Загребу да ће процес реинтеграције РСК у хрватски државотворни простор започети већ крајем године. Постепени процес реинтеграције, према његовим ријечима, отпочеће отварањем саобраћајница и нафтовода, договором о нормализацији водоснабдјевања Задра и враћањем избјеглица на своја огњишта. Туђман је нагласио да су оквири за реинтеграцију РСК прецизно формулисани у хрватском уставу “који каже да Срби у Хрватској могу имати локалну аутономију у оним подручјима у којима су прије рата били већина, и то у два котара, глински и кнински.” Према његовим ријечима никаква федерација нити конфедерација између Хрватске и РСК не долази у обзир. “Хрватска је спремна да политичким путем разријеши све спорове са Книном; али ако то не уради, ми ћемо свој државотворни простор реинтегрирати силом”, упозорио је Туђман. Он је додао да “не зна детаље плана групе, која се зове “З-4” (Загреб-4) и која припрема мирну реинтеграцију Крајине у Хрватску…

1995.

* Грудић-Рајић Станка (1924) остала је некон “Олује” у свом селу Брдо код Војнића. На њу је непознати починилац бацио ручну бомбу док се бавила пословима у свом дворишту.

* Кнежевић Бранко (1925) остао је након “Олује” у свом селу Кнежевић коса, општина Војнић. Мјесец дана се скривао у шуми, и након неког времена почео ја да нормално живи у својој кући, гдје су га убили у дворишту до данас непознати починиоци.

 

Veritas.info

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.