D.I.C. Veritas

e-Veritas, 14.10.2022, HRONOLOGIJA RATA U HRVATSKOJ 1991-1995 – 14. oktobar

1991.

* General Johanes Kosteras (Holandija) nakon mandata izvršnog predsjendika posmatračke misije EZ u Hrvatskoj, optužio je JNA kao agresorsku vojsku.

* Tročlana evropska posmatračka misija stigla je u Banja Luku, odakle će svakodnevno obilaziti opštine u rubnim područijima BiH i Hrvatske.

* U Osijeku je nestao Kondić Ljuban (1931), okolnosti nestanka nepoznate.

* Polovinom oktobra pripadnici ZNG-a su u Borovu naselju iz skloništa, kuća i stanova odvodili ljude za potrebe nasilne mobilizacije. Tako su odvedeni Silađin Milan, Vojvodić Nikola, Jović Čedo i dr. Nakon odvođenja su likvidirani, a  za njihovu smrt niko nije odgovarao.

* Uveče oko 20 časova u prostorijama gospićkog “Kriznog štaba” našli su se: Tihomir Orešković, Mirko Norac, Stjepan Grandić i dr. Pravili su spiskove nepodobnih, uglavnom,  Srba, dogovorali se o načinima odvođenja i likvidacije.

1992.

*Goran Hadžić, predsjednik RSK, odbio je poziv premijera SRJ Milana Panića da prisustvuje sastanku u Ženevi, ukoliko ne dobije poziv od kopredsjednika Ženevske konferencije, Sajrusa Vensa i lorda Dejvida Ovena, ili predsjednika Hrvatske Tuđmana.

 

1993.

* U prisustvu patrijarha srpskog Pavla i više velikodostojnika SPC, grad Knin je obilježio svoju krsnu slavu Pokrov Presvete Bogorodice. Blagosiljajući vjernike i građane Knina na kraju svete arhijerejske liturgije, patrijarh Pavle je, u besjedi okupljenom narodu, poručio da je potrebno da “prestane prolivanje krvi i da se na miran i pravedan način, po Božijoj i ljudskoj pravdi, rasprave i riješe sve nesuglasice koje postoje među nama”.

* Sa zajedničke konferencije za štampu predstavnika Visokog komeserijata za izbjeglice UN i Komeserijata za izbjeglice  Republike Srbije upućen je apel međunarodnoj zajednici da hitno pomogne u zbrinjavanju izbjeglica u Srbiji jer će, s obzirom na ekonomsku situaciju u Jugoslaviji, nastupiti katastrofa širokih razmjera.

1994.

* Međunarodni sud za ratne zločine na područijima bivše Jugoslavije u Hagu zvanično je saopštio prvo ime osumnjičenog za “teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava”. Riječ je o Dušanu Tadiću, stražaru logora Omaraska, koji je u februaru uhapšen u Minhenu. Rasprava je zakazana za 8. novembar, a u tom cilju glavni tužilac Ričard Goldston je 11. oktobra podneo zahtijev da se istraga, koju vode njemački organi gonjenja, prenese u nadležnost Suda.

* Predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman izjavio je u Zagrebu da će proces reintegracije RSK u hrvatski državotvorni prostor započeti već krajem godine. Postepeni proces reintegracije, prema njegovim riječima, otpočeće otvaranjem saobraćajnica i naftovoda, dogovorom o normalizaciji vodosnabdjevanja Zadra i vraćanjem izbjeglica na svoja ognjišta. Tuđman je naglasio da su okviri  za reintegraciju RSK precizno formulisani u hrvatskom ustavu “koji kaže da Srbi u Hrvatskoj  mogu imati lokalnu autonomiju u onim područjima u kojima su prije rata bili većina, i to u dva kotara, glinski i kninski.” Prema njegovim riječima nikakva federacija niti konfederacija između Hrvatske i RSK ne dolazi u  obzir. “Hrvatska je spremna da političkim putem razriješi sve sporove sa Kninom; ali ako to ne uradi, mi ćemo svoj državotvorni prostor reintegrirati silom”, upozorio je Tuđman. On je dodao da “ne zna detalje plana grupe, koja se zove “Z-4” (Zagreb-4) i koja priprema mirnu reintegraciju Krajine u Hrvatsku…

1995.

* Grudić-Rajić Stanka (1924) ostala je nekon “Oluje” u svom selu Brdo kod Vojnića. Na nju je nepoznati počinilac bacio ručnu bombu dok se bavila poslovima u svom dvorištu.

 * Knežević Branko (1925) ostao je nakon “Oluje” u svom selu Knežević kosa, opština Vojnić. Mjesec dana se skrivao u šumi, i nakon nekog vremena počeo ja da normalno živi u svojoj kući, gdje su ga ubili u dvorištu do danas nepoznati počinioci.

 

 

Veritas.info

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.