D.I.C. Veritas

e-Veritas, 15.02.2023, ŽS u Splitu: ročište za glavni pretres protiv opt. Đokić Slavka zbog ratnog zločina

Pred Županijskim sudom u Splitu za danas je zakazano ročište za glavni pretres protiv optuženog Slavka Đokića zbog krivičnog djela zbog krivičnog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Županijsko državno odvjetništvo u Zadru optužnicom od 3. avgusta 2009. godine tereti Janković Nedeljka i Đokić Slavka da su u oktobru i novembru 1991, kao naoružani pripadnici paravojnih jedinica, u Zemuniku Donjem, Tinju i Jagodnji Donjoj, te u ostalim mjestima Ravnih Kotara, nastanjenim Hrvatima vršili brutalno zastraživanje Hrvata kako bi ih  natjerali da napuste svoje domove, pa su tako u Zemuniku Donjem i Tinju zapalili nekoliko kuća u vlasništvu Hrvata, a dana 01.11.1991. u Jagodnji Donjoj uz prijetnju ubistvom opljačkali kuću Žepina Jandre, stare 70 godina, a zatim zapalili kuću Žepina Duje, opljačkali kuću Žepina Ružice stare 46 godina i Žepina Zorke, stare 63 godine i istu fizički maltretirali.

Opt. Nedjeljko Janković je, zajedno sa Slavkom Đokićem, pravomoćnom presudom Vojnog suda u Banja Luci broj Ik-54/92 od 23. marta 1992. g. osuđen za produženo krivično djelo razbojništva iz čl. 132. st. 1. KZRH, i to na štetu Zorke Žepine, Ike Žepine, Jandre Žepine, Ranka Kovačevića, Borisa Guše i Branka Guše, te za krivičnoo djelo oštećenja tuđe stvari iz čl. 137. st. 2. KZRH, dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom iz čl. 153. st. 1. KTZ-a. Isti je za navedena krivična  djela osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 2 godine, koju kaznu je izdržao u KPZ za maloljetnike u Valjevu u Republici  Srbiji, u vremenu od 27. jula 1994. g. do 29. juna 1996. g.

Na osnovu međunarodne potjernice N. Janković je uhapšen 16.08.2008. u Sloveniji , a u Hrvatsku izručen 22.04.2009. godine.

Presudom ŽS u Zadru od 15.03.2010. Janković je u prisustvu osuđen na kaznu zatvora u trajanju od šest godina, koja je potvrđena i presudom VS RH od 20.10.2010, u koju mu je uračunata i kauna iz presude Vojnog suda u Banja Luci. Pušten je 01.03.2012. nakon što je izdržao kaznu.

Jovanović je podnio ustavnu tužbu Ustavnom sudu RH radi povrede ljudskih prava i osnovnih sloboda kojom je tražio da se ukinu presude ŽS u Zadru i VS RH iz razloga što u njegovom slučaju nije primjenjeno pravilo “presuđene stvari”. US RH svojom odlukom od 17.11.2011. odbio je ustavnu tužbu osuđenog Jankovića uz obrazloženje da “pravni učinci teritorijalnog načela isključuju primjenu pravila  ne bis in idem, pa se hrvatsko zakonodavstvo primjenjuje na krivična djela počinjena na području RH i kad je počinilac za to djelo već bio osuđen u inostranstvu i izdržao izrečenu kaznu”.

Predmet u odnosu na optuženog Slavka Đokića, zbog promjene teritorijalne nadležnosti u postupcima za ratne zločine, u toku 2011. ustupljen je Županijskom sudu u Splitu.

Postupk protiv opt. Đokića vodi se u odsustvu optuženog pošto je nedostupan hrvatskom pravosuđu.

 

Veritas.info

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.