D.I.C. Veritas

e-Veritas, 15.02.2024, ŽS u Splitu: glavni pretres u predmetu protiv opt. Milenka Zelenbabe zbog krivičnog djela ratnog zločina

Pred Županijskim sudom u Splitu za danas je zakazano ročište za glavni pretres u predmetu protiv opt. Milenka Zelenbabe (1958) zbog krivičnog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu optužnicom od 14.01.2017. tereti ga da je dana 03.01.1992. godine u Kninskom polju, u svojstvu načelnika SUP-a Knin, naredio da se u zaseocima Marići i Velići, u kojima su živjeli isključivo građani hrvatske nacionalnosti, provedu raciju i pretraže njihove kuće, sve s ciljem zastrašivanja, terorisanja i konačnog protjerivanja i rukovodio tom akcijom. Pretražili su sve kuće, a iz kuće Marić Andrije uzeli i odnijeli oko par hiljada DEM, svu zlatninu i zadnju platu njegove kćeri Marić Zlate, po kući Marić Ante razbijali inventar i namještaj, civile Marić Andriju, Marić Branka, Marić Antu, Velić Branka i Marić Mihovila lišili slobode i priveli u SUP Knin, te u zaseoku Marići ranili civila Ćaćić Joška, a kad je on pao na zemlju, ubili ga pucajući u njega iz neposredne blizine.

Optuženom Milenku Zelenbabi sudi se u odsustvu pošto je nedostupan hrvatskim organima gonjenja.

Veritas.info

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.