D.I.C. Veritas

e-Veritas, 15.03.2023, ŽS u Splitu: ročište za glavni pretres protiv opt. Milana Veselinovića i dr. zbog ratnog zločina.

Pred Županijskim sudom u Splitu za danas je zakazano ročište za ponovljeni glavni pretres u predmetu protiv opt. Milana Veselinovića (1968) i Jove Zečevića (1967) zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Županijsko državno tužilaštvo u Zadru optužnicom od  30.03.2010, tereti ih da  su 3. avgusta 1992. godine u Kakmi, kao pripadnici pobunjenika na tada okupiranom području Republike Hrvatske, organizovani u jedinice tzv. milicije SAO Krajine, koji su sudjelovali u oružanim sukobima protiv legalnih organa Republike Hrvatske, postupajući protivno članu 3. tački 1. a i c Ženevske konvencije o zaštiti građanskih osoba za vrijeme rata od 12. avgusta 1949. godine i članu 51. tački 2. Dopunskog protokola uz Ženevske konvencije od 12. avgusta 1949. godine o zaštiti žrtava međunarodnih oružanih sukoba, nakon što su lišili slobode civila Davora Lukića (1953) i vezali mu ruke konopcem, bacili ga na zemlju i tukli ga nogama po cijelom tijelu, da bi mu okrivljeni Jovo Zečević, zario nož, kojeg je izvukao iz čizme, između prednjih zubi i vrteći s njim mu slomio dva zuba tako da mu je povredio i zubno meso, a nakon toga ga tim nožem zarezao po nosu i uvu govoreći mu da će mu odrezati uvo, da bi ga potom, okrvavljenog odnijeli u obližnju gostionicu i u zahodu ga polijevali kantom vode, pa kada je pukao konopac kojim su mu bile vezane ruke, ponovno ga počeli udarati po cijelom tijelu i polijevati ga vodom kako bi oprali krv s njega te ga izveli iz gostionice kako bi ga vezali za ogradu obližnjeg spomenika, gdje su ga nastavili tući po tijelu tako da bi on padao, a oni bi ga dizali i dalje ga tukli, a na koncu su ga zatvorili u pomoćnu prostoriju gostionice.

Županijski sud u Splitu presudom od 18.01.2021. u odsustvu ih je proglasio krivima te ih osudio i to Milana Veselinovića na kaznu zatvora u trajanju od 5 godina i 6 mjeseci, a optuženog Jovu  Zečevića na kaznu zatvora u trajanju od 6 godina.

Obojica optuženika su u prijašnjem postupku bili osuđeni na identične zatvorske kazne, no Visoki kazneni sud ukinuo je prvostepenu presudu i predmet vratio na ponovno suđenje i odluku.

Visoki kazneni sud je u sjednici vijeća održanoj 28. aprila 2021. prihvatio žalbu branitelja  opt. M. Veselinovića, a povodom te žalbe po službenoj dužnosti i u odnosu na opt. J. Zečevića ukinuo prvostepenu presudu te  predmet uputio prvostepenom sudu na ponovno suđenje i odluku.

Optuženima se i dalje sudi u odsustvu.

 

 

Veritas.info

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.