D.I.C. Veritas

e-Veritas, 16.05.2023, HRONOLOGIJA RATA U HRVATSKOJ 1991-1995 – 16. maj

1991.

* Na osnovu rezultata nedjeljnog refernduma, Skupština SAO Krajine potvrdila volju glasača. Teritorija Krajine postala je sastavni dio državne teritorije Srbije, čiji će se Ustav i zakoni primjenjivati na ovom području.

* Evropski parlament u Strazburu prihvatio novu rezoluciju o prilikama u Jugoslaviji, prema kojoj republike i pokrajine imaju pravo na miroljubiv način odlučiti o svojoj budućnosti.

1992.

* U Kninu se sastali Vlada RSK i Autonomne regije Bosanska Krajine. Na sastanku su razmatrana pitanja zajedničke odbrane, platnog prometa, saobraćaja i javnog informisanja.

* Onesposobljen je za upotrebu vojni aerodrom JNA – Željava – pod planinom Plješivica, čija se vrijednost procjenjuje na 6 milijardi dolara.

* Preko cijele stranice poznatog italijanskog dnevnog lista “Korijera de la sera” objavljena je reportaža u kojoj novinar Klaudio Bernijeri piše da se nadomak Splita 500 pripadnika ustaškog bataljona “Sveti Marko” priprema za odbranu Mostara.

* Američki ambasador Voren Cimerman napustio Beograd.

1995.

* U Kninu je održana sjednica Vrhovnog savjeta odbrane (VSO) RSK na kojoj je usvojen zahtijev general-potpukovnika Milana Čeleketića da se razriješi dužnosti komandanta Glavnog štaba Srpske vojske Krajine (SVK), a na prijedlog predsjednika RSK Milana Martića, za novog komandanta postavljen je general pukovnik Mile Mrkšić.

* Predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman boravio je u jednodnevnoj posjeti Njemačkoj. On je tom prilikom optužio predstavnike UN što šire neistine “o takozvanom etničkom čišćenju”, uz tvrdnju da pri upadu hrvatske vojske u Zapadnu Slavoniju “nije bilo žrtava”. Tuđman je izjavio da je Hrvatska na primjeru Zapadne Slavonije pokazala da može “uspiješno i humano da reintegriše okupirane teritorije u ustavni poredak Hrvatske”.

* Sporazum o statusu snaga UN u Hrvatskoj potpisali su hrvatski ministar spoljnih poslova Mate Granić i specijalni izaslanik generalnog sekretara UN za bivšu Jugoslaviju Jasuši Akaši.

 

Veritas.info

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.