D.I.C. Veritas

e-Veritas, 16.09.2022, Хронологија рата у Хрватској 1991-1995 – 16. септембар

1990

– У Доњој Градини код Босанске Дубице која чини део  комплекса меморијалног центра Јасеновац, одржан је Свесрспки сабор. Велики број грађана српске националности из Хрватске (са Баније и из Славоније) који су се упутили на одржавање овог Сабора, био је заустављен од припадника МУП-а Хрватске који су блокирали поједине пунктове на аутопуту код Новске и све прилазе мјесту Јасеновац, укључујући и мост преко Уне и Саве

1991.

– Предсједник Предсјадништва СФРЈ Стипе Месић, упутио је писмо Генералном секретару УН, Перезу де Куељару у којем је затражио да УН упути мировне снаге на границу између Србије и Хрватске.

– Амерички генерални конзулат у Загребу упутио је позив свим држављанима САД-а, који се налазе на територији Хрватске да напусте ову републику због непосредне ратне опасности.

– У борбама на Маљкову код Сиња  погинули су потпоручник Драган Арнаут (1969) поријеклом из Сиња и Скендер  Креузи (1969) поријеклом из Призрена, док је на на хрватској страни погинуло 5 војника. Овом акцијом под контролу ЈНА стављен су сва насеља до Хрваца  с десне и лијеве обале Цетине укључујући брану ХЕ Перуча.

 1993.

– Хрватске снаге извршиле артиљеријски напад на град Книн. А према извјештајима јединица УН на терену, плави шљемови су се нашли усред снајперске ватре хрватске војске док су покушвале да заузму положај на линији раздајања.

– Приликом посјете  Загребу кинески министар спољених послова Ћијен Ћичен је изјавио да се Кина залаже за немјењање и поштовање граница бивших југословенских република, насталих распадом СФРЈ.

– Генерална скупштина УН-а изабрала  је осам судија Међународног суда за ратне злочине.

– Приликом гранатирања Буковића, општина Банковац, од  гранате испаљене са хрватских положаја на спавању су убијени: Миленко Гагић (46), родом из Смилчића, и његова дјеца Милан (7) и Милена (5), док му је супруга Бранка (34) задобила тешке тјелесне повреде.

 

 

Веритас.инфо

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.