D.I.C. Veritas

e-Veritas, 16.09.2022, Hronologija rata u Hrvatskoj 1991-1995 – 16. septembar

1990

– U Donjoj Gradini kod Bosanske Dubice koja čini deo  kompleksa memorijalnog centra Jasenovac, održan je Svesrspki sabor. Veliki broj građana srpske nacionalnosti iz Hrvatske (sa Banije i iz Slavonije) koji su se uputili na održavanje ovog Sabora, bio je zaustavljen od pripadnika MUP-a Hrvatske koji su blokirali pojedine punktove na autoputu kod Novske i sve prilaze mjestu Jasenovac, uključujući i most preko Une i Save

1991.

– Predsjednik Predsjadništva SFRJ Stipe Mesić, uputio je pismo Generalnom sekretaru UN, Perezu de Kueljaru u kojem je zatražio da UN uputi mirovne snage na granicu između Srbije i Hrvatske.

– Američki generalni konzulat u Zagrebu uputio je poziv svim državljanima SAD-a, koji se nalaze na teritoriji Hrvatske da napuste ovu republiku zbog neposredne ratne opasnosti.

U borbama na Maljkovu kod Sinja  poginuli su potporučnik Dragan Arnaut (1969) porijeklom iz Sinja i Skender  Kreuzi (1969) porijeklom iz Prizrena, dok je na na hrvatskoj strani poginulo 5 vojnika. Ovom akcijom pod kontrolu JNA stavljena su sva naselja do Hrvaca s desne i lijeve obale Cetine uključujući branu HE Peruča.

1993.

– Hrvatske snage izvršile artiljerijski napad na grad Knin. A prema izvještajima jedinica UN na terenu, “plavi šljemovi” su se našli usred snajperske vatre hrvatske vojske dok su pokušvale da zauzmu položaj na liniji razdajanja.

–  Prilikom posjete Zagrebu kineski ministar spoljenih poslova Ćijen Ćičen je izjavio da se Kina zalaže za nemjenjanje i poštovanje granica bivših jugoslovenskih republika, nastalih raspadom SFRJ.

– Generalna skupština UN-a izabrala  je osam sudija Međunarodnog suda za ratne zločine.

– Prilikom granatiranja Bukovića, opština Bankovac, od  granate ispaljene sa hrvatskih položaja na spavanju su ubijeni: Milenko Gagić (46), rodom iz Smilčića, i njegova djeca Milan (7) i Milena (5), dok mu je supruga Branka(34) zadobila teške tjelesne povrede.

 

Veritas.info

 

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.