D.I.C. Veritas

e-Veritas, 17.01.2023, HRONOLOGIJA RATA U HRVATSKOJ 1991-1995 – 17. januar

1991.

* Na sastanku rukovodstva Slovenije i Hrvatske u Mokricama (Slovenija) postignut je dogovor o saradnji na poslovima odbrane i bezbjednosti.

1992.

* Sveti arhijerejski Sabor SPC izdao je Saopštenje o pravu srpskog naroda na samoopredeljenje.

* Predsjednik Italije, Frančesko Kosiga, stigao je u zvaničnu posjetu Hrvatskoj.

* Huan Antonio Samaran, predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta, izjavio je da hrvatski sportisti mogu učestvovati na slijedećim Olimpijskim igrama.

* U Sremskoj Kamenici od posljedica ranjavanja umro je Bingulac Savo (1939). Njegovu kuću u Borovu naselju su 4. jula 1991. pretresli pripadnici Merčepovih jedinica, nakon što su izašli na kuću su ispalili  troblon, kojom prilikom je Savo je teško ranjen (otkinuta mu je lijeva potkoljenica i stopalo desne noge).

1993.

* Glavni štab Vojske RSK saopštio je da Hrvatska gomila trupe na granici sa RSK. Objavljena je mobilizacija nekoliko brigade,  a Hrvatska agresija se očekuje iz više pravaca.

1995.

* Komandant Zbornog područja HV Split, general Ante Gotovina, izjavio je da će ova godine “biti godina raspleta, mirnim ili vojnim putem.”

* SB UN je usvojio Predsjedničko saopštenje povodom odluke Hrvatske o povlačenju UNPROFOR-a poslije 31. marta. U saopštenju je izražena zabrinutost zbog mogućih implikacija hrvatskog zahtijeva ali se potvrđuju obaveze SB za očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Hrvatske unutar njenih međunarodno priznatih granica. U saopštenju se Srbi ne pominju, već se označavaju kao “zainteresovana strana”.

* – Oko 8.000 pripadnika združenih snaga HV i HVO u ofanzivi od Livna prema Grahovu, okupirali su 13 srpskih sela u Livanjskom polju”, izjavio je na konferenciji za štampu predsjednik opštine Grahovo dr Dušan Deura. Ponavljajući taktiku “spržene zemlje”, svojeveremeno primjenjene u RSK, Hrvati su bukvalno uništili vjekovna srpska naselja Čaprazlije, Provo, Gubin, Sajković, Kazance, Pržine, Čelebić, Bajmunte, Radanovce, Vrbicu, Bogliše, Bastase i dio Crnog Luga.

 

 

Veritas.info

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.