D.I.C. Veritas

e-Veritas, 17.03.2023, HRONOLOGIJA RATA U HRVATSKOJ 1991-1995 – 17. mart

1990.

* Velikim zborom u zagrebačkoj dvorani Cibone Koalicija narodnog sporazuma otvorila predizbornu kampanju, a Miko Tripalo  je tada izjavio da je to “nastavak hrvatskog proljeća iz 1971, ali u novim, boljim uvjetima i s idejama i ljudima primjerenim današnjem vremenu.”

1991.

* Na vanrednoj sjednici Izvršnog vjeća SAO Krajine održanoj u Kninu, usvojen je prijedlog odluke o izdvajanju šest opština iz Hrvatske i priključenje u sastav SAO Krajine.

* Više stotina ljudi mirno je demonstriralo  u blizini Vojnog suda u Zagrebu jer im je MUP zabranio dolazak pred Sud. Demonstrirali su  zbog hapšenja  Virovitičana Đure Dečaka, tada sekretara opštinskog odbora HDZ-a, Vinka Belobrka i Antuna Habijanca. Oni su uhapšeni jer su 21. janura 1991. organizovali blokadu virovitičke kasarne (kasarna je odblokirna odmah narednog dana, 22. januara 1991) . U zagrebačkom vojnom istražnom zatvoru ostali su do 20. maja 1991. godine. Osuđeni su na po tri godine zatvora, ali do izdržavanja kazne nikada nije došlo.

1992.

* U Novoj Gradiški, u kuću Relić Nade (1932) kroz otvoren prozor ubačena je bomba, kojom prilikom je Nada smrtno stradala.

* Pripadnici MUP-a RH uhapsili su Slavujević Lazu (1936) iz Daruvara i odveli ga u okružni zatvor u Bjelovaru, gdje je maltretiran i mučen. Preminuo je sljedećeg dana  od posljedica mučenja.

1993.

* Topovskim projektilom pogođeno je  vozilo UNPROFOR-a u mjestu Maslenica, u blizini Zadra

1994.

* Predsjednik RSK Milan Martić predložio je novog mandatara Vlade RSK Borislava Mikelića, bivšeg generalnog direktora fabrike “Gavrilović” u Petrinji.

1995.

* Predsjednik RH Franjo Tuđman sasatao se u Bijeloj kući sa Alom Gorom, potpredsjednikom SAD, a u Njujorku se sastao sa Butrosom Galijem, glavnim sekretarom UN-a i ambasadorkom SAD Medlin Olbrajt.

* Po riječima hrvatskog ministra odbrane Gojka Šuška SAD daju punu podršku uključivanju Hrvatske u plan NATO-a u  Partnerstvu za mir.

 

Veritas.info

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.