D.I.C. Veritas

e-Veritas, 17.05.2023, HRONOLOGIJA RATA U HRVATSKOJ 1991-1995 – 17. maj

1991.

* Prvi rezultati ovogodišnjeg popisa stanovništva u Republici Hrvatskoj govore da Hrvatska ima  4.762.000 stanovnika.

1992.

* Duž cijelog fronat uz rijeku Kupu, od Karlovca do Siska, vode se žestoke borbe. Hrvatske vojne formacije, danima artiljerijskom vatrom zasipaju položaje Oružanih snaga RSK i branilaca Banije i Korduna.

1995.

* U Kninu je održan protesni skup građana povodom Hrvatske agresije na Zapadnu Slavoniju. Data je podrška predsjedniku RSK Milanu Martiću, a kritikovano ponašanje Vlade RSK, Skupštine i Srpske televizije u Kninu.

* SB UN nakon dvodnevne rasprave o nacrtu, usvojio je Rezoluciju 944 o situaciji u Hrvatskoj. Od zaraćenih strana zatraženo je da se hitno povuku iz tzv. zone razdvajanja i omoguće mirovnim snagama nesmetan rad. Savjet traži da Hrvatska u potpunosti poštuje prava srpskog stanovništva i da mu se dozvoli puna sloboda kretanja.

* Portparol UN u Beogradu Jurija Čižik saopštio je podatke koje su dostavile hrvatske vlasti. Tokom ofanzive na Zapadnu Slavoniju pritvoreno je 1.494 Srbina, a u sabirnim centrima ostalo ih je 558, a tri najveća sabirna centra (Bjelovar, Varaždin, Karlovac) su raspuštena.

* Predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman rekao je u intervjuu bonskom listu “General Anziger” (General Anzeiger) da je akcija Bljesak izazvana terorističkim napadima na auto-cesti, čije je cilj bio prekid prometa i blokada otvaranja željezničke pruge Zagreb-Vinkovci.

 

 

Veritas.info

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.