D.I.C. Veritas

e-Veritas, 17.06.2021, Saopštenje povodom oslobađanja Dragutina Hajdua

Juče je Županijski sud u Osijeku, nakon provedenog krivičnog postupka, zbog nedostatka dokaza nepravosnažno oslobodio optužbe Dragutina Hajdua (71), rodom iz Vukovara da bi počinio krivično djelo ratnog zločina protiv civila, u Vukovaru  u novembru 1991. godine.

Prema navodima optužnice Županijskog državnog odvjetništva u Osijeku od 24.02.2021., optuženik  je, kao pripadnik srpskih paravojnih jedinica, zajedno sa Stevanom Curnićem i jednim nepoznatim pripadnikom navedenih jedinica, u Veleprometu, u zgradi tzv. stolarija, zlostavljao maloljetnu civilnu osobu Sinišu Rajkovića (1975.) odnosno udarao ga rukama, nogama i kundacima puške po cijelom tijelu, a kada je ostao ležati na tlu, više su ga puta sva trojica ubadali vojničkim bajunetama i tako usmrtili.

Inače, za ovo djelo je pred Županijskim sudom u Vukovaru prije 21 godinu u prisustvu suđeno Stevanu Curniću za što  je i osuđen na 15 godina zatvora a niko u tom postupku nije ni spomenuo ime Dragutina Hajdua.

Jedini svjedok koji je teretio Hajdua je bivša žena njegovog rođenog brata Stjepana Ružica Erdelji rođena Barbarić, koja ga je prvi put prijavila nekoliko dana prije hapšenja kada je doznala da se vratio iz  Kanade u Vukovar. Iako je tvrdila  da je očevidac događaja, na rekonstrukciji se ispostavilo da prostorija koju je opisala kao mjesto zločina i ne postoji, zbog čega je sud njen iskaz ocijenio nevjerodostojnim i neistinitim.

Svi koji poznaju Ružicu, uključujući i njena dva bivša supruga i kćer, koji su se pojavili kao svjedoci u ovom postupku, znaju da je Ružica “osvetoljubiva i sklona laganju”, zbog čega začuđuje nekritička ocjena njenog iskaza od strane nadležnog tužioca, koji je samo na osnovu njene izjave, bez ikakve provjere, “brzom brzinom” otvorio istragu protiv Hajdua i odredio mu istražni zatvor te za njim raspisao evropski nalog za hapšenje, na osnovu kojeg je 16. marta prošle godine i lišen slobode na londonskom aerodromu prilikom povratka u Kanadu.

Prije bi se moglo reći da je ovakvo nekritičko ponašanje organa gonjenja prema Srbima  i onima koji su bili na njihovoj strani u toku oružanog sukoba u Hrvatskoj tokom devedesetih prošlog vijeka pravilo nego iznimka. Naime, mnogi od njih su pohapšeni i procesuirani po istom modelu – neki komšija kada vidi Srbina povratnika otrči u policijsku stanicu ili kod tužioca i izmisli mu neki ratni zločin, što je dovoljan dokaz da se nepoželjni komšija strpa u “ćuzu” na neodređeno vrijeme.

Dragutin je, prema informacijama koje smo dobijali od njegove porodice, veoma teško proživljavao ekstradicioni zatvor u Velikoj Britaniji, u kojem se i razbolio a pošto nije imao adekvatnu terapiju pao je i u tešku depresiju, zbog čega je i zatražio da ga se što prije izruči u Hrvatsku, gdje je bio u istražnom zatvoru sve do juče. I porodica je veoma teško doživjela njegovo hapšenje jer su u sredini u kojoj su živjeli percipirani kao “porodica ratnog zločinca”.

Dragutin je mađarske nacionalnosti, žena mu je srpske nacionalnosti i u ratu je bio na srpskoj strani, dok su mu brat i nećak bili na hrvatskoj strani. Dragutin je sa porodicom, suprugom i dvojicom sinova, prije dvadesetak godina otišao u Kanadu sa hrvatskim dokumentima, gdje je u međuvremenu dobio i kanadsko državljanstvo.

Na osnovu međunarodnih potjernica koje je raspisao Biro Interpola u Zagrebu, širom svjeta do sada je uhapšeno 179 Srba, od kojih je 69 ekstradirano u Hrvatsku. Od ekstradiranih do sada je protiv 26-rice postupak obustavljen ili je optužba odbijena, uglavnom nakon prekvalifikacije djela ratnog zločina u oružanu pobunu, što ima za posljedicu gubitak obeštećenja za vrijeme provedeno u pritvoru.

Trenutno se u hrvatskim zatvorima zbog krivičnih djela ratnih zločina nalazi 27  pripadnik bivše JNA i SVK, od kojih je 15 pravosnažno osuđeno, dok su ostali pod istragom, optužbom ili čekaju pravosnažnost presuda.

 

Beograd, 17.06.2021.

P R E D S J E D N I K

Savo Štrbac

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.