D.I.C. Veritas

e-Veritas, 18.01.2023, HRONOLOGIJA RATA U HRVATSKOJ 1991-1995 – 18. januar

1991.

Predsjednik Izvršnog vijeća Skupštine Republike Slovenije, Lojze Peterele, izjavio je da: “U Sloveniji nema jedinica koje bi odgovarale formulacijama naredbe Predsjedništva SFRJ o vraćanju oružja i stoga u Sloveniji nije u toku vraćanje oružja.”

1992.

“ Nema govora da će armija ostaviti ustašama na milost i nemilost narod Banije, Korduna, Like, kao i cijele Krajine”, istakao je ne sjednici ratnog Predsjedništva opštine Petrinja pukovnik Slobodan Tarbuk, komandant jedinice koja se nalazi na tom dijelu Banije. U raspravi koja je vođena o aktuelnoj političko bezbjednosnoj situaciji u petrinjskoj opštini na Baniji, pukovnik JNA Tarbuk je rekao da će svi pripadnici armije odlučno braniti Krajinu i Jugoslaviju.

* Vlada Hrvatske donijela je odluke o preduzimanju posebnih mjera u opštinama Dvor, Knin, Slunj. Prema tim odlukama raspuštaju se SO u tim mjestima, a odbornicima skupština prestaje mandat. Za povjerenika Vlade RH u opštini Dvor imenovan je Anton Vukorep, za opštinu Knin Petar Tešić, a za opštinu Slunj Stipe Poljak.

1994.

* Britanska Vlada predala je Međunarodnom sudu za ratne zločine počinjene na tlu bivše Jugolsavije u Hagu dva opširna dosijea iz arhiva svog Ministarstva odbrane. Dokumantacija sadrži rezultate razgovora sa 4.400 osoba, koji svjedoče o ratanim zločinima počev od 1991. godine.

1995.

* Jugoslovenski ambassador u UN Dragomir Đokić proslijedio je pismo predsjednika Vlade SRJ Radoja Kontića, generalnom sekretaru UN Butrosu Galiju povodom zahtijeva Hrvatske za povlačenjem UNPROFOR-a. U pismu se izražava “duboka zabrinutost Vlade SRJ” zbog jednostrane odluke Zagreba, koja, po ocjeni Vlade SRJ, ugrožava dosadašnje pozitivne rezultate pregovora Knin-Zagreb i može da dovede do ugrožavanja mirovnog procesa, eskalacija napetosti i neizvjesnosti.

* U Svijetu se komentariše i uglavnom negativno ocjenjuje potez hrvatske Vlade da se UNPROFOR-u uskrati boravak poslije 31. marta. “Vašingtonpost” objavljuje redakcijski komentar pod sugestivnim nazivom “Još jedan balkanski rat?”. U drugim komentarima potvrđuje se zaključak da se sada težište krize postepeno prenosi sa Bosne u Hrvatsku. Njemački ministar spoljnih poslova Klaus Kinkel  je izrazio žaljenje povodom odluke Zagreba i izrazio nadu da će predsjednik Hrvatske “još biti u situaciji da je revidira”. Hrvatski ministar spoljnih poslova Mate Granić,kao i Hrvatsko vijeće odbrane, kategorički tvrde da Hrvatska ni u kom slučaju neće prihvatiti drugačiji mandata UNPROFOR-a, tj. da će mirovnim snagama biti sasavim uskraćeno gostoprimstvo.

 

 

Veritas.info

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.