D.I.C. Veritas

e-Veritas, 18.10.2022, Пред Жупанијски судом у Загребу заказано оптужно вијеће припаднику ХВО

Пред Жупанијским судом у Загребу за данас је заказано рочиште пред оптужним вијећем Кустура Перици, припаднику ХВО због ратног злочина против ратних заробљеника почињеног у Доњем Вакуфу у току 1993 године.

Оптужницом Државног тужилаштва БиХ Кустура је оптужен да је, као припадник Хрватског вијећа одбране, 18. јануара 1993. године, у мјесту Храсница (општина Гроњи Вакуф), убио једног заробљеног припадника Армије БиХ, а другог ранио, коју је Суд БиХ потврдио је у јулу 2014. године.

Кустура звани “Липи”, према информацијама Државног тужилаштва БиХ, живи у Загребу и има држављанство БиХ и Хрватске. С обзиром да има држављанство Хрватске, оптужени не може бити изручен БиХ како би му се судило, те је поступак против њега уступљен правосуђу Хрватске, што значи да му се суди у присуству.

Од укупно 81 оптуженика, који се у октобру ове године изводе пред оптужна вијећа или на главне претресе пред хрватским судовима због кривичних дјела ратних злочина, оптужени Кустура је једини који није припадник бивших ЈНА и СВК.

 
Veritas.info

 

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.