D.I.C. Veritas

е-Veritas, 18.11.2022, ХРОНОЛОГИЈА РАТА У ХРВАТСКОЈ 1991-1995 – 18. новембар

1991.

* Редови ЈНА погинули у борбама са ЗНГ на подручју Лађевачког моста (подручје Шибеника): Јефтић Родољуб син Миљанка, рођен 1971. у Бања Луци гдје је и живио; Кончар Саша син Здравка, рођен 1972. године у Бања Луци, гдје је и живио.

* На улазу у село Шкабрња (подручјe Задра) од стране ЗНГ убијени припадници ЈНА: редов Лазић Дејан син Светислава, рођен 1972. године у Ваљеву, живио на Новом Београду и поручник Стефановић Мирослав син Светислава, рођен 1959. године у Баљевцу на Ибру код Рашке,

* На подручју Аеродрома Земуник од минобацачке гранате испаљене са хрватске стране погинули припадници ЈНА на редовном одслужењу војног рока: Марковић Саша син Мирољуба, рођен 1970. године у Раљи код Смедерева гдје је и живио и Шетковић Дејан син Милана, рођен 1972. године у Врњачкој Бањи, гдје је и живио.

* У Вуковару од испаљене гранате срушена и спаљена кућа Милинковић Милице кћи Лазара, рођене 1920. године у Трпињи код Вуковара, од када се и њој губи траг. -

* Из склоништа “Нова обућара” у Борову припадници ЗНГ извели Врачарић Милицу, кћи Чеде, рођена 1924. године у Вери код Вуковара, живјела у Борову Насељу са њеним супругом Врачарић Драгољубом-Дргишом, (1920) одакле су одвежени код Жељезникче и аутобусне станице у Борову Насељу на проширење, гдје су и стрељани, с тим да је Драгиша, иако је задобио вишеструке простреле повреде главе и тијела, преживио.

* Врховно државно вијеће Хрватске, донијело је одлуку да Стипе Месић напусти функцију предсједника Предсједништва СФРЈ.

* Влада САО Крајине у Книну донијела је Одлуку да се снаге ОУН могу размјестити само на линијама раздвајања.

1992.

* Савјет НАТО пакта је на свом засједању на амбасадрском нивоу одлучио да подржи учешће својих поморских снага у контроли спровођења санкција против СР Југославије. Према изјави секретара ове организације Манфреда Вернера, НАТО је спреман да предузме ограничене војне операције у Југославији.

* Француска је предложила да се одржи нови састанак свих учесника Лондонске конференције, који би размотрио рјешење за бившу Југославију, чиме би се помогло раду Женевске конференције.

1994.

* На подручју Велике Кладуше-Самарџић у борбама са припадницима 5. Корпуса Армије БиХ погинули су припадници милиције РСК: Драгојловић Ратко син Милана, рођен 1956. године у Винковцима; Орозовић Драган син Боже, рођен 1957. године у Дарувару; Видовић Александар син Петра, рођен 1971. године у Њемачкој и Вранешевић Мирко син Раде, рођен 1965. године у Бојатици код Модриче, сви са пребивалиштем у Вуковару.

 

 

Veritas.info 

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.