D.I.C. Veritas

e-Veritas, 18.11.2022, HRONOLOGIJA RATA U HRVATSKOJ 1991-1995 – 18. novembar

1991.

* Redovi JNA poginuli u borbama sa ZNG na području  Lađevačkog mosta (područje Šibenika): Jeftić Rodoljub sin Miljanka, rođen 1971. u Banja Luci gdje je i živio; Končar Saša sin Zdravka, rođen 1972. godine u Banja Luci, gdje je i živio.

* Na ulazu u selo Škabrnja (područja Zadra) od strane ZNG ubijeni pripadnici JNA: redov Lazić Dejan sin Svetislava, rođen 1972. godine u Valjevu, živio na Novom Beogradu i  poručnik Stefanović Miroslav sin Svetislava, rođen 1959. godine u Baljevcu na Ibru kod Raške,

* Na području Aerodroma Zemunik od minobacačke granate ispaljene sa hrvatske strane poginuli pripadnici JNA na redovnom odsluženju vojnog roka: Marković Saša sin Miroljuba, rođen 1970. godine u Ralji kod Smedereva gdje je i živio i Šetković Dejan sin Milana, rođen 1972. godine u Vrnjačkoj Banji, gdje je i živio.

* U Vukovaru od ispaljene granate srušena i spaljena kuća Milinković Milice kći Lazara, rođene 1920. godine u Trpinji kod Vukovara, od kada se i njoj gubi trag. –

* Iz skloništa “Nova obućara” u Borovu pripadnici ZNG izveli Vračarić Milicu, kći Čede, rođena 1924. godine u Veri kod Vukovara, živjela u Borovu naselju sa njenim suprugom Vračarić Dragoljubom-Drgišom, (1920) odakle su odveženi kod Željeznikče i autobusne stanice u Borovu naselju na proširenje, gdje su i streljani, s tim da je  Dragiša, iako je zadobio višestruke prostrele povrede glave i tijela, preživio.

* Vrhovno državno vijeće Hrvatske, donijelo je odluku da Stipe Mesić napusti funkciju predsjednika Predsjedništva SFRJ.

* Vlada SAO Krajine u Kninu donijela je Odluku da se snage OUN mogu razmjestiti samo na linijama razdvajanja.

1992.

* Savjet NATO pakta je na svom zasjedanju na ambasadrskom nivou odlučio da podrži učešće svojih pomorskih snaga u kontroli sprovođenja sankcija protiv SR Jugoslavije. Prema izjavi sekretara ove organizacije Manfreda Vernera, NATO je spreman da preduzme ograničene vojne operacije u Jugoslaviji.

* Francuska je predložila da se održi novi sastanak svih učesnika Londonske konferencije, koji bi razmotrio rješenje za bivšu Jugoslaviju, čime bi se pomoglo radu Ženevske konferencije.

1994.

* Na području Velike Kladuše-Samardžić u borbama sa pripadnicima 5. Korpusa Armije BiH poginuli su pripadnici milicije RSK: Dragojlović Ratko sin Milana, rođen 1956. godine u Vinkovcima; Orozović Dragan sin Bože, rođen 1957. godine u Daruvaru; Vidović Aleksandar sin Petra, rođen 1971. godine u Njemačkoj i Vranešević Mirko sin Rade, rođen 1965. godine u Bojatici kod Modriče, svi sa prebivalištem u Vukovaru.

 

 

Veritas.info

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.