D.I.C. Veritas

e-Veritas, 18.11.2022, Majka i sestra ubijenog vojnika JNA svedočili na suđenju Zengi

U Odeljenju za ratne zločine Višeg suda u Beogradu danas je nastavljeno suđenje nekadašnjem pripadniku Zbora narodne garde (ZNG) Branku Tuniću (59), optuženom za ubistvo vojnika JNA Marka Utržana i za zlostavljanje još 14 vojnika JNA u logoru Rakitje u Zagrebu, septembra 1991. godine, izveštava Tanjug.

Tuniću se sudi u odsustvu, jer nije dostupan pravosudnim organima Srbije, a na današenjem suđenju svedočile su majke i sestra ubijenog Utržana.

Jelena K. je ispričala da je njen brat otišao u martu 1991. godine na služenje vojnog roka, kao i da je bio pripadnik pešadije.

Toplica M. koji je tada bio zarobljen sa Utržanom, preneo joj je kasnije, da su ih pripadnici Zengi vezivali, mučili, tukli po tabanima, podlakticama, a da su ih na mučenje vodili jednog po jednog u posebnu prostoriju, odnosno podrum, kao i da su odvođeni nekoliko puta na dan na tu torturu.

Takođe, ona je od vojnika koji su bili sa njenim bratom čula i da su stražari imali običaj da zarobljenima prelaze pištoljem oko glave, usana i srca.

Jelena K. je rekla da joj je poznato da ih mali broj stražara nije mučio, dok je najgori među njima bio čovek kojeg su zvali Branko i koji je Albanac.

Prema saznanjima Jelene K. hitac u Utržana je ispalio Branko iz pištolja, ali ove navode nije mogla sa sigurnošću da potvrdi.

Majka Utržana je potvrdila svedočenje svoje ćerke, i obe su rekle da ističu imovinsko-pravni zanhtev i da se pridružuju krivičnom gonjenju.

Na pitanje odbrane, majka je rekla da niko nije video ubistvo njenog sina jer su ih odvodili jednog po jednog u prostoriju za mučenje.

Sledeće suđenje zakazano je za 9. decembar kada su pozvani svedoci da daju svoj iskaz.

Tunić je poreklom s Kosova i Metohije, iz opštine Vitina, a sada živi u Hrvatskoj.

 

Veritas.info

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.