D.I.C. Veritas

e-Veritas, 19.02.2023, HRONOLOGIJA RATA U HRVATSKOJ 1991-1995 – 19. februar

1991.

* Predsjednici Makedonije i Hrvatske Kiro Gligorov i Franjo Tuđman razgovarali su u Skoplju o teškoj istuaciji u Jugoslaviji i sve izraženijim konfliktima među narodima unutar države. Nakon sastanka upućena je poruka u kojoj se jasno kaže da se svi sporovi moraju rješavati mirnim putem. Posebno je naglašeno da bi u slučaju raspada zemlje trebalo uspostaviti pravilo po kome bi republičke granice postale granice novih suverenih država.

1992.

* U posljepodnevnim satima, po Nikolu Kosića (1941), pomoćnika direktora slatinske poslovnice Jugobanke, u njegovu porodičnu kuću u Podravskoj Slatini,  su došla dvojica vojnih policajaca HV u uniformama i odveli ga na Dravu gdje ih je čekao, policajac Dinko Mijatović, koji je Nikoli pucao u potiljak. Tijelo Nikole Kosića do danas nije pronađeno, te se i dalje vodi kao nestao.

 1993.

* Na Zahtijev Butrosa Galija, Generalnog sekretara UN, SB UN usvojio Rezoluciju 807, o produžetku mandata snagama UNPROFOR-a na teritoriji RH, do kraja marta 1993. godine. SB je odlučio da te snage koje će brojati oko 14.000 ljudi, budu opremljene i teškim naoružanjem i da (za razliku od dosadašnje prakse) imaju pravo da to oružje upotrebe u slučaju nužde.

* Delegacija Republike Hrvatske u Njujorku istaknula u razgovoru sa Sajrusom Vensom i Dejvidom Ovenom da neće prihvatiti nijedno rješenje koje ugrožava suverenost Hrvatske ili sužava njen teritorijalni integritet, kad je u pitanju produženje mandata UNPROFOR-a.

* Odbor ministara Vijeća Evrope u Strazburu osudio je uptrebu  silovanja kao ratnog sredstva u bivšoj Jugoslaviji.

 * Na benkovačkom ratištu  u okviru akcije “Maslenica”u Zemuniku Gornjem poginuli su: Antić Bogoljub (1959), Baščarević Miodrag (1951), Jokić Branko (1959), Lapčević Milutin (1950), Rašović Zoran (1958), Tišma Živko (1950) i Tomić Luka (1934).

 1995.

* U Karađorđevu razgovarali srpski predsjednik Slobodan Milošević i ruski ministar spoljnih poslova Andrej Kozirjev o najnovijim inicijativama međunarodne zajednice za mirno rješenje sukoba na prostoru bivše Jugoslavije. Ocijenjeno je da je ukidanje sankcija prvi i nezaobilazan korak ka konačnom rješenju jugoslovenske krize i da zadržavanje sankcija prema SRJ direktno ugrožava mirovne napore.

 

Veritas.info

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.