D.I.C. Veritas

e-Veritas, 19.03.2023, HRONOLOGIJA RATA U HRVATSKOJ 1991-1995 – 19. mart

1990.

* Balistički stručnjaci RSUP-a Hrvatske, utvrdili su da je pištolj koji je pronađen kod Srbina Boška Čubrila, kojim je navodno namjeravao da ubije predsjednika HDZ-a Franju Tuđmana, na Osnivačkoj skupštini HDZ-a u Benkovcu bio plinski, i da kao takav nije mogao da predstavlja opasnost po život predsjednika HDZ-a.

1991.

* Sve opštine SAO Krajine potvrdile su Rezoluciju o razdruživanju s Republikom Hrvatskom.

* Štab Vrhovne Komande JNA izdao je saopštenje u kome se kaže da Predsjedništvo SFRJ na svojim sjednicama održanim 12,14. i 15. marta ove godine nije prihvatilo prijedlog Štaba Vrhovne Komande da se preduzmu odgovarajuće mjere koje bi garantovale sprečavanje međunacionalnih oružanih sukoba i građanskog rata i osigurale uslove za miran, demokratski  i na Ustavu i zakonima zasnovan rasplet jugoslovenske krize.

* Hrvatska Vlada u hitnu saborsku proceduru uputila dopunu Zakona o Vladi, kojom će se moći raspustiti općinska skupština ako krši Ustav i zakone RH.

* Na konferenciji za strane novinare u Zagrebu hrvatski predsjednik Franjo Tuđman je rekao  da će na predstojećem sastanku republičkih predsjednika predložit da se stvori savez suverenih država ili da dođe do  razlaza republika.

* Borislav Jović povukao je svoju ostavku u Predsjedništvu SFRJ.

1992.

* Nastavljeni pregovori u Mađarskoj o zamjeni ratnih zarobljenika.

1993.

* U višednevni posjet Hrvatskoj stigla grupa od 11 novinara vodećih ruskih listova, radio i televizijskih stanica, kako bi se upoznali sa zbivanjima u Hrvatskoj.

* U Zadar stigla dosad najveća grupa prognanih Hrvata iz benkovačke općine, njih 250.

* Na položaju Umac, opština Drniš. stradali su: Beader Mitar (1947), Bukurović Dušan (1959), Čolović Nebojša (1959) i Čolović Rade (1971).

1995.

*Lider Srpske radikalne stranke  Vojislav Šešelj održao je u Kninu miting na kojem je Slobodana  Miloševića nazvao izdajnikom i kriminalcem, te pozvao sve Srbe da se ujedine i sruše Miloševićev režim.

 

Veritas.info

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.