D.I.C. Veritas

e-Veritas, 19.06.2024, ŽS u Rijeci: glavni pretres u predmetu protiv opt. Predraga Uzelca zbog krivičnog djela ratnog zločina

Pred Županijskim sudom u Rijeci za danas je zakazano  ročište za glavni pretres u predmetu protiv opt. Predraga Uzelca (1956) zbog kriv. djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i protiv ratnih zarobljenika.

Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci optužnicom od 17. 12.2018. tereti ga da je od 02.09. do 21.12.1991. u Korenici, kao pripadnik paravojnih jedinica milicije na funkciji načelnika stanice javne bezbjednosti Korenica u sastavu MUP-a SAO Krajine, odgovoran za događaje i postupanje svih potčinjenih pripadnika milicije i drugih paravojnih jedinica u toj stanici te odgovoran za poštivanje ratnih humanitarnih propisa međunarodnog prava o sigurnosti i zaštitu civila kao i ratnih zarobljenika za vrijeme sukoba, znajući da pripadnici milicije, zajedno s pripadnicima drugih parvojnih jedinica, hapse i dovode zatočene civile s područja Korenice i drugih mjesta, te ih smještaju u zatvorske prostorije milicijske stanice, a potom ih na razne načine fizički i psihički zlostavljaju, muče i vrijeđaju te da se drže u nehumanim uslovima, da ih se svakodnevno na različite načine  fizički i psihički muči i kažnjava, pri čemu je jedan od privedenih civila od zadobijenih batina u zatvoru i preminuo, ništa nija poduzeo da se takva postupanja spriječe i suzbiju te da se otkriju i kazne počinioci takvih zlodjela.

Tereti se da je na opisani način omogućio da njemu podređeni kao i druge osobe pripadnici paravojnih formacija, koje se nesmetano bez kontrole ulazili u Stanicu javne bezbjednosti u Korenici, nastavili činiti takve radnje, pristajući na njihove posljedice, pri čemu je fizički zlostavljano, mučeno i psihički maltretirano ukupno 25 osoba, od kojih je 11 ratnih zarobljenika, a 14 civilnih zatvorenika. Jedan od civilnih zatvorenika je od zadobijenih povreda preminuo u zatvorskim ćelijama milicijske stanice.

Optuženi je nedostupan tijelima RH, te mu se sudi u odsustvu.

 

Veritas.info

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.