D.I.C. Veritas

e-Veritas, 19.09.2022, Operacija „Medački džep“ – Pismo istražilaca Haškog tužilaštva Veritas-u

U maju 2000. godine istražioci Haškog tribunala pronašli su 11 leševa iz agresije na sela „Medačkog džepa“ skrivenih u jednoj septičkoj jami u Gospiću.  U maju 2002. godine istražioci Haškog tužilaštva dostavljaju Veritasu pismo, čiji sadržaj donosimo:

“Kao što Vam je vjerojatno poznato, Međunarodni sud je izvršio ekshumaciju na jednoj lokaciji u okolici Gospića, u Hrvatskoj. Iskopano je osam gotovo cijelih tijela, kao i ostaci još tri leša.

Željeli bismo Vas ukratko obavijestiti o detaljima naših nalaza i zatražiti Vašu pomoć pri eventualnoj identifikaciji leševa.

1: Leš ženskog spola, star između 25 i 40 godina, dužine između 1,65 i 1,81 m. Čini se da je osoba imala protezu na donjoj vilici i da je patila od artritisa kičme.

2: Leš ženskog spola, star između 35 i 50 godina, dužine između 1,53 i 1,68 m. Čini se da je osoba imala tamnu kosu (upletenu). Nedostaje veći dio obje vilice. Odjeća: jedna duga, debela, žućkastosmeđa čarapa, jedan par tankih, kratkih, crnih sokni, par gumenih čizama do koljena.

3: Leš ženskog spola, star između 45 i 85 godina, dužine između 1,55 i 1,70 m. Osteoartritis kičme i desnog koljena. Nema prirodnih zuba.

4: Leš muškog spola, star između 30 i 45 godina, dužine između 1,62 i 1,82 m. Prirodno zubalo na obje vilice.

5: Leš muškog spola, star između 35 i 50 godina, dužine između 1,61 i 1,76 m. Nekoliko prirodnih zuba na donjoj vilici. Vidljiva ligatura oko desne podlaktice.

6: Leš muškog spola, star između 35 i 55 godina, dužine između 1,71 i 1,87 m. Prirodno zubalo na obje vilice. Gornja čeljust u fragmentima. Odjeća: tamnozelene hlače.

7. Leš muškog spola, star između 50 i 80 god ina, dužine između 1,66 i 1,81 m. Krupne građe, prirodni zubi na obje vilice i artritis kičme.

8. Leš muškog spola, star između 50 i 80 godina, dužine između 1,73 i 1,89 m. Nema prirodnih zubi, ali prisutna gornja i donja proteza, artritis kičme.

Odjeća: tanka, tamnozelena vesta, ostaci bijele košulje, tamnozelene hlače sa zakrpom na desnom džepu i velikim oštećenjem preko lijevog dijela stražnjice, svjetlozelene hlače, tamnozelene duge čarape, tamnozelene ili smeđe antilop cipele na vezanje.

Što se tiče ostataka preostala tri leša, nemoguće je utvrditi da li pripadaju ženi ili muškarcu, kao ni bilo kakve druge identifikacijske oznake.

U našem je posjedu Popis nestalih osoba iz operacije Medački džep koji ste nam dostavili u oktobru 1998. Dobili smo dodatne informacije i tokom obavljenih razgovora, ali to nije ni blizu dovoljno za utvrđivanje identiteta tih pojedinaca.

Htjeli bismo znati da li nam možete dostaviti eventualne daljnje informacije o tim nestalim osobama. Naročito nas zanima stanje zuba, prijašnja oštećenja kostura, nedostaci ili bilo koje druge prepoznatljive devijacije kostura.

Osim u slučajevima gdje smo naveli dijelove odjeće, leševi su pronađeni bez odjeće. Takođe Vas molimo za pomoć pri utvrđivanju najbliže rodbine, npr. roditelja, djece ili braće i sestara… Na kraju bismo Vas željeli informisati da će se konačna i nedvojbena identifikacija temeljiti na nalazima DNK test(ova).

Original pisma se nalazi u arhivi Veritasa.

 Veritas.info

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.