D.I.C. Veritas

e-Veritas, 19.10.2022, HRONOLOGIJA RATA U HRVATSKOJ 1991-1995 – 19. oktobar

1990.

 * Na zajedničkoj sjednici Saveznog vijeća i Vijeća republika i pokrajina Skupštine SFRJ, Stjepan Mesić je proglašen za novog člana Predsjedništva SFRJ iz Hrvatske.

1991.

 * Na incijativu Izvršnog vijeća Autonomne Regije Krajine, u Banja Luci je održan zajednički sastanak članova Vlade SAO Krajine i članovi Izvršnog vijeća AR Krajine. Sastanku su se predsjednikom Vlade SAO Krajine dr Milanom Babićem i predsjednikom Izvršnog vijeća AR Krajine Anđelkom Grahovcem, prisustvovali  predsjednik SDS za BiH dr Radovan Karadžić, predsjednik Skupštine BiH prof. dr Nikola Koljević, članovi državnih organa BiH, AR Krajine i poslanici Skupštine BiH sa područja AR Krajine i poslanici Skupštine BiH sa područja AR Krajine. Na sastanku su usvojeni slijedeći stavovi.

-        Odlučno se podržava opredjeljenje srpskog naroda da ostane u zajedničkoj državi;

-        Od skupštine i najviših državnih organa Republike Srbije i Crne Gore, izričito se traži da sprovedu odluku srpskog naroda da ostane u jedinstvenoj državi.

-        Odlučno se podržava opredeljenje autonomnih pokrajina, regija i oblasti da ostanu u zajedničkoj suverenoj državi, kao odraz volje srpskog naroda.

* I pored naredbe Franje Tuđmana i Veljka Kadijevića o prekidu vatre sukobljenih strana, borbe između jedinica JNA i hrvatskih ZNG-i, nisu zaustavljene.

* Konvoj hrvatskih civila i ranjenika iz Vukovara, stigao u Đakovo.

* Nakon povrataka iz Njujorka, Sajrus Vens, izaslanik generalnog sekretara UN izrazio je pesimizam u pogledu uspostavljanja mira na teritoriji Jugoslavije.

1994.

 * U splitskom listu “Slobodna Dalmacija” objavljeno je da plan Mini kontakt-grupe koja predviđa stvaranje srpske države u Hrvatskoj u kojoj će Srbi dobiti “status konstitutivnog naroda, punu političku i ekonomsku autonomiju, uključujući i mogućnost konfederativnog povezivanja sa Srbijom”. Povodom ovog napisa iz kabineta predsjednika RH upućen je “najoštriji protest”, jer se time kako je rečeno, stvara zabuna u javnosti.

1995.

 * Predsjednik Srbije Slobodan Milošević primio je kopredsjednika Međunarodne konferencije za bivšu Jugoslaviju Torvalda Stoltenberga. Istaknuto je da SRJ podržava aktivnosti Torvalda Stoltenberga da se nastave pregovori između predstavnika Istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srema i Vlade u Zagrebu.

 

 

Veritas.info

 Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.