D.I.C. Veritas

e-Veritas, 19.11.2022, HRONOLOGIJA RATA U HRVATSKOJ 1991-1995 – 19. novembar

1991.

* U selu Kričke kod Okučana u borbama sa zengama, kao pripadnici JNA, poginuli: Ivanović Milorad sin Ljubana, rođen 1972. godine u Pakracu i Budić Krsto sin Branka, rođen 1951. u Pakracu, obojica sa prebivalištem u Subockoj. Porodica još traga za Miloradovim posmrtnim ostacima.

* U menzi policijske stanice u Ogulinu ubijeni civili srpske nacionalnosti: Mandić Boro iz Ogulina i Plećaš Dušan sin Save, rođen 1947. iz Ogulina  dok je teško ranjen  Papić Nikola, rođen 1936. u Donjim Dubravama kod Ogulina, od kojih je preminuo 23.11.1991. u KBC Rijeka. Ubio ih u policijskoj stanici u Ogulinu bez ikakvog povoda  rafalom iz AP tada aktivni vojnik HV Puškarić Mladen zv. Stipica. Presudom VS u Karlovcu br: K-21/92-16 od 7.7.1992. Puškarić je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 9 godina, koju nije izdržavao pošto je  amnestiran od strane predsjednika Tuđmana.

* Austrijski ministar spoljnih poslova, Alojz Mok, zatražio je slanje mirovnih snaga UN u Jugoslaviju i ponovo se založio za priznanje Slovenije i Hrvatske.

1992.

* Kopredsjednici Ženevske mirovne konferencije o Jugoslaviji, Sajrus Vens i lord Dejvid Oven, i indijski komandant UNPROFOR-a, Satiš Nambijar, razgovarali su u Kninu s predsjednikom Vlade RSK Zdravkom Zečevićem o spornim pitanjimа realizacije mirovnog plana i posljedicama najnovije rezolucije SB UN. Dok je krajiška vlada insistirala na tome da se ne može  negirati postojanje RSK, jer bi to vodilo ili oružanom sukobu ili egzodusu  Srba, Sajrus Vens i lord Dejvid Oven su se zalagali za dosljedno sprovođenje  Vensevog plana, koji područje Krajine tretira kao zonu Hrvatske po zaštitom UN.

* Predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman rekao je da nije isključeno da Hrvatska upotrijebi i oružje radi oslobađanja Vukovara, koji je simbol „hrvatskog otpora“.

* Grupa nezavisnih eksperata osnovala je u Beogradu Fond za humanitarno pravo. Cilj ove nevladine organizacije je da doprinese pravičnoj i dosljednjoj primjeni međunarodnog i nacionalnog krivičnog prava za nedjela u ratu, kako bi se ukazivanjem na pojedinačne krivce omogućilo skidanje kolektivne krivice. Za predsjednika Savjeta Fonda izabran je Vladan Vasiljević.

* Grčki premijer, Konstantin Micotakis, u opširnom intervjuu francuskom listu „L mond“ izjavio je: „Protivio sam se brzom diplomatskom priznanju Hrvatske i Slovenije, a posebno BiH. Bila je to tragična greška koja je na nesreću učinjena i koja je podstakla građanski rat. Sve to je po mom mišljenju, moglo da se izbjegne da se nije požurilo sa priznanjem Bosne“.

* Pilot JNA Nović Boro sin Đurađa, rođen 1964. godine u Jaši Tomiću kod Sečnja, živio u Kraljevu poginuo prilikom izvršavanja  borbenog zadatka  u Cazinu.  Njegovi posmrtni ostaci su razmnjeni 11.03.1995. godine u Ličkom Petrovom Selu sa muslimanskom stranom.

* Skupština RSK, koja je zasjedala u Vukovaru, dala je punu podršku Vladi i delegaciji koja zastupa Krajinu i pregovora o Nacrtu sporazuma o ekonomskim odnosima sa Republikom Hrvatskom. Ministar spoljnih poslova RSK, Milan Babić, je tokom rasprave rekao da je nacrt „omča koju će, ukoliko ga prihvati, Krajina samoj sebi staviti oko vrata“. U zaključku, koji je jednoglasno usvojen, delegaciji je naloženo da u pregovorima dosljedno čuva integritet, suverenitet i ravnopravnost RSK.

* Ambasador SRJ u UN, Dragomir Đokić, uputio je pismo predsjedavajućem Saveta bezbjednosti, u kome je odbacio hrvatske optužbe na račun SRJ i RSK. U pismu SB od 12. novembra hrvatski ministar spoljnih poslova, Mate Granić, je tvrdio da Jugoslavija i dalje vojno pomaže RSK i da oni učestvuju u napadima na Bihać. Istim povodom predsjednik RSK, Milan Martić, je izjavio: „I ovom prilikom ponovljam našu spremnost da prihvatimo vojne posmtrače na aerodromu Udbina, kako bi se otklonile sve dileme o našoj navodnoj umešanosti u međumuslimanske sukobe oko Bihaća“.

* SB UN je, na prijedlog Velike Britanije, jednoglasno usvojio Rezoluciju 958, kojom je odobrena upotreba vazdušnih snaga NATO-a, i na teritoriji RSK, tj. u zonama pod zaštitom UN-a. Savjet NATO-a, na ambasadrskom nivou je pozitivno odgovorio na Rezoluciju 958 i 959 SB UN i odmah izdao odgovarajuća uputstva vojnim komandama NATO-a.

1995.

* Portparol Stejt deprtmenta, Nikolas Berns, saopštio je da se očekuje završetak pregovora u Dejtonu i da će rezultati biti saopšteni sledećeg dana u 10.00 časova po lokalnom vremenu (16.00 časova po srednjeevropskom). Hrvatski predsjednik Franjo Tuđman doputovao je u Dejton da bi prisustvovao završnom pregovaračkom sastanku.

 

 

Veritas.info

 

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.