D.I.C. Veritas

e-Veritas, 19.12.2022, ЖС у Сплиту: сједница оптужног вијећа против опт. Јовице Бојанића и Ђуре Дујаковића због ратног злочина

Пред Жупанијским судом у Сплиту за данас је заказана сједница оптужног вијећа против опт. Јовице Бојанића (1958) и Ђуре Дујаковића (1955) због кривичног дјела ратног злочина против цивилног становништва.

Жупанијско државно одвјетништво у Сплиту оптужницом од 27. октобра 2022, терети их  да су у вечерњим сатима 27. јануара 1993, у селу Мратово (заселак Џаје) код Дрниша (сада општина Промина), током  оружаног сукоба деведесетих, као припадници “75. моторизоване бригаде војске” РСК, поступили противно одредбама хуманитарног права, на начин  да су у кући непознатог власника најприје тукли и малтретирали слијепог цивила хрватске националности (1928) те му нанијели тешке тјелесне повреде (пријелом ребара), као и да су га затим извели из куће те га тјерали испред себе на отвореном простору и затим, сваки од њих двојице, испалили у њега више хитаца из аутоматске пушке, нанијевши му тешке тјелесне повреде у виду вишеструких пријелома костију лубање, од којих је преминуо на мјесту догађаја.

Пошто су окривљени недоступни хрватским органима гоњења, у оптужници је предложено да им се суди у одсуству.

 

Veritas.info 

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.