D.I.C. Veritas

e-Veritas, 20.01.2022, Saopštenje povodom hapšenja i procesuiranja Srbina Boška Karalića iz Negoslavaca

Juče je na zvaničnoj internetskoj stranici Županijskog državnog odvjetništva u Osijeku ojavljeno saopštenje da je povodom krivične prijave Policijske uprave osječko-baranjske protiv dan prije uhapšenog hrvatskog državljanina (1957.) zbog osnovane sumnje na učin krivičnog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva provedena dokazna radnja prvog ispitivanja osumnjičenog, koji se tereti da je u ranim jutarnjim satima 29. jula 1991, kao pripadnik nelegalne paravojne formacije TO Negoslavci, zajedno s još nekoliko nepoznatih pripadnika navedene jedinice, na putu između Negoslavaca i Orolika, skriveni u polju kukuruza, vidjevši nailazak kombi vozila preduzeća VUPIK u kojem je bilo šest radnika poljoprivrednog kombinata koji su obavljali žetvene radove, otvorili rafalnu pucnjavu iz automatskog oružja po navedenom kombiju, pri čemu je smrtno stradalo dvoje, a teško je ranjeno troje radnika, dok je jedna osoba zadobila lakše tjelesne povrede. U saopštenju se navodi i da je Državno odvjetništvo podnijelo sudiji istrage Županijskog suda u Osijeku prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv osumnjičenog zbog opasnosti od bijega i opasnosti od ometanja istrage.

Prema Veritasovim saznanjima uhapšeni se zove Boško Karalić, koji od rođenja, živi u Negoslacima. Juče je pored Boška na ispitivanje u policiju bilo privedeno još sedam mještana Negoslavaca, ali su poslije ispitivanja ostali pušteni.

I nije ovo prvo privođenje i hapšenje Boška Karalića. Naime, od njegovih komšija i prijatelja doznajemo da je on i ranije nekoliko puta privođen u policiju i da je jednom prilikom već proveo tri dana u policijskom pritvoru zbog sumnje da je učestvovao u ubijanju nekih ranjenika koji su evakuirani iz Vukovarske bolnice posljednjim autobusom, koji je nestao sa svim ranjenicima, za kojim se i danas traga.

Iz istih izvora saznajemo da je Boško ozbiljan čovjek i vrijedan domaćin, koji uprkos svim tim pritiscima nije napuštao svoje imanje i svoje rodno mjesto, koja činjenica sama po sebi upućuje na njegovu nevinost.

Srbi sa vukovarskog područja smatraju da hapšenje Boška Karalića, kao i česta pozivanja i privođenja Srba sa tog područja, ima za cilj plašenje onih koji su ostali da i oni napuste Hrvatsku i odvraćanje izbjeglih Srba od povratka na njihova imanja, Iako je od završetka rata u Hrvatskoj prošlo više od 26 godina a od takozvane “mirne reintegracije” SBO u ustavno pravni poredak Hrvatske pune 24 godine, ponašanju hrvatskih vlasti, uključujući i organe krivičnog gonjenja,  prema svojim državljanima srpske nacionalnosti se ne mijenja.

U zadnje dvije godine, u jeku epidemije koronavirusa, zbog navodnih ratnih zločina uhapšeno je 15 Srba iz Hrvatske, od toga 9 na a 6 van područja Hrvatske, mađu kojima je najviše onih sa područja sremsko-baranjskog područja.

Trenutno se u hrvatskim zatvorima zbog krivičnih djela ratnih zločina nalazi 25 pripadnika bivše JNA i SVK, od kojih je 15 pravosnažno osuđeno, dok su ostali pod istragom, optužbom ili čekaju pravosnažnost presuda.

U Beogradu i Banja Luci, 20.01.2022.

P R E D S J E D N I K:

Savo Štrbac

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.