D.I.C. Veritas

e-Veritas, 20.04.2023, HRONOLOGIJA RATA U HRVATSKOJ 1991-1995 – 20. april

1991.

* U Zagrebu osnovano društvo hrvatsko-srpskog prijateljstva.

* Nakon mitinga Srpske radikalne stranke u Jagodnjaku blizu Belog Manastira (Hrvatska) hrvatska policija je uhapsila, a zatim pustila predsjednika SRS Vojislava Šešelja.

1992.

* Prema izvještaju JNA, u Zagrebu je minulih dana mobilisano oko 20.000 pripadnika ZNG-a, od kojih je većina prebačena na teritoriju BiH. Manji dio tog kontigenta upućen je u rejon Otočca.

1993.

* Skupština RSK, odlučila je da odloži prihvatanje aneksa Rezolucije 802 SB UN, koji je u Ženevi potpisao predsjednik RSK Goran Hadžić. Delegati Skupštine RSK, na zasjedanju u Okučanima, odlučili su da se sa Skupštinom RS formira zajednička skupština, koju bi činilo po 82 poslanika iz obje republike. Ovo bi se objavilo na sjednici Skupštine RS zakazanoj za 24. april.

1994

* Vlada SRJ je pripremila treći izvještaj o ratnim zločinima na prostorima bivše Jugoslavije, koji obuhvata 186 prijava protiv 362 počinioca krivičnih djela. U prijavama se govori o 549 ubijenih lica u ratnim sukobima u posljednje tri godine.

* Vladajuća stranka u Hrvatskoj, HDZ, raspala se na dva dijela. Predsjednici oba doma, Hrvatskog sabora Josip Manolić  i Stipe Mesić, saopštili su da su osnovali novu stranku pod imenom Hrvatski nezavisni demokrati. Ovaj stranci je već pristupilo 14 poslanika Sabora Hrvatske.

1995.

* Predsjednik Akcije socijaldemokrata u Hrvatskoj Miko Tripalo izjavio je da je Hrvatska jedina zemlja u Evropi u kojoj se nastoji da se ukloni sve što podseća na period antifašističke borbe. U Hrvatskoj je porušeno više od 2.000 spomenika, a svi znaju, rekao je Tripalo, da su na mnogim mjestima te spomenike porušili pripadnici hrvatske vojske.

 

Veritas.info

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.