D.I.C. Veritas

e-Veritas, 20.07.2023, HRONOLOGIJA RATA U HRVATSKOJ 1991-1995 – 20. jul

1991.

* U Zagrebu su se sastale delegacije vlade Hrvatske, Slovenije i BiH.

* Na osnovu objavljenih rezultata popisa stanovništva u Hrvatskoj koje, je obavljeno u aprilu iste godine. u ovoj republici živi: 4.760.344 stanovnika, od čega 77,9% Hrvata, 12,2 % Srba i 2,% Jugoslovena.

* U Virovitici je nestao Starović Ranko (1954), a u Osijeku Stojnić Nedeljko (1946). Njihova sudbina je ostala nerazjašnjena do današnjeg dana.

1994.

* Specijalni izaslanik generalnog sekretara UN Jasuši Akaši na Brionima razgovarao je sa hrvatskim predsjednikom Franjom Tuđmanom i tom prilikom uložio protest zbog blokade UNPROFOR-a, u Hrvatskoj.

1995.

* Predsjednik RSK Milan Martić uputio je protest predsjedavajućem SB UN zbog toga što svjetska organizacija za tri mjeseca od hrvatske agresije na Zapadnu Slavoniju nije ništa učinila da zaštiti zatočeno srpsko stanovništvo. U poruci je naveo da ima saznanja da se u zatvorima Hrvatske nalazi oko 800 ljudi iz ovog reona.

* Situacija oko Osijeka se smirila, ali su zato, prema saopštenju Glavnog štaba SVK, hrvatske snage nastavile s napadima na naselja u Baranji, na Dinari i Kordunu, dok su, prema izvorima UN, krajiški Srbi, prodirući u enklavu Bihać osvojili strateški važno mesto Šturlić.

* Kopredsjednik Međunarodne konferencije o bivšoj Jugoslaviji Torvald Stoltenberg poslije razgovora u Kninu sa predsjednikom RSK Milanom Martićem, rekao je da će početkom avgusta u Ženevi početi pregovori državnih delegacija RSK i RH bez ikakvih prethodnih uslova.

 

 

Veritas.info

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.