D.I.C. Veritas

e-Veritas, 20.09.2022, HRONOLOGIJA RATA U HRVATSKOJ 1991-1995 – 20. septembar

1991.

– Predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman zatražio je od Saveznog sekretara za narodnu odbranu generala Veljka Kadijevića da naredi obustavu ratnih dejstava JNA u Hrvatskoj, a da bi on zauzvrat naredio hrvatskoj vojci da deblokiraju kasarne JNA.

– Hrvatski Sabor donio je Zakon o odbrani.

– Radović Dragan (1932) je ubijen zajedno sa suprugom Ankom (1934) i taštom Počuča Jekom (1915) u stanu u Gospiću od strane pripadnika ZNG-a. Draganovo i Ankino tijelo je pronađeno u podrumu stambene zgrade u kojoj su stanovali obješeno o mesarske kuke. Njihova tijela je pronašao Jekin sin Nikola Počuča, koji je u to vrijeme bio Vojni sudija u Splitu i sve troje sahranio na Lemaića groblju u Gospiću.

 

1994.

– Generalni sekretar UN Butros Gali predao je predsjedavajućem SB UN izvještaj o situaciji o bivšoj Jugoslaviji, u kome je na osnovu temeljne analize aktuelne situacije u BiH i Hrvatskoj jasno formulisana preporuka da se mandat UNPROFOR-a produži za narednih 6 mjeseci.

 

1995.

– Hrvatski Sabor je po hitnom postupku usvojio Zakon o privremenom preuzimanju i upravljanju određenom imovinom, kojim je ozakonjeno raspolaganje imovinom Srba iz RSK. Iako identičan sa Uredbom hrvatske vlade s početka septembra, u njega je kao novina unijet stav kojim je od prvobitnih 30 dana rok za povratak Srba u Hrvatskoj protužen na 90 dana.

– Ni poslije šestog radnog sastanka u ovoj godini, održanog u Ljubljani, predsjednici Vlada Slovenije Janez Drnovšek i Hrvatske Nikica Valentić, nisu postigli dogovor o spornim pitanjima između ove dvije susjedne države: granici u Piranskom zalivu, nuklearnoj elektrani Krško i pitanju dugova Ljubljanske banke. Povodom tog sastanka Ljubljanska agencija „Morel“ je, pozivajući se na dobro obaviještene izvore objavila da je Hrvatska pripremila šest planova za eventualni vojni napad na Sloveniju.

 

Veritas.info

 

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.