D.I.C. Veritas

е-Веритас, 20.09.2022, ХРОНОЛОГИЈА РАТА У ХРВАТСКОЈ 1991-1995 – 20. септембар

1991.

– Предсједник Хрватске Фрањо Туђман затражио је од Савезног секретара за народну одбрану генерала Вељка Кадијевића да нареди обуставу ратних дејстава ЈНА у Хрватској, а да би он заузврат наредио хрватској војци да деблокирају касарне ЈНА.

– Хрватски Сабор донио је Закон о одбрани.

– Радовић Драган (1932) је убијен заједно са супругом Анком (1934) и таштом Почуча Јеком (1915) у стану у Госпићу од стране припадника ЗНГ-а. Драганово и Анкино тијело је пронађено у подруму стамбене зграде у којој су становали објешено о месарске куке. Њихова тијела је пронашао Јекин син Никола Почуча, који је у то вријеме био Војни судија у Сплиту и све троје сахранио на Лемаића гробљу у Госпићу.

1994.

– Генерални секретар УН Бутрос Гали предао је предсједавајућем СБ УН извјештај о ситуацији о бившој Југославији, у коме је на основу темељне анализе актуелне ситуације у БиХ и Хрватској јасно формулисана препорука да се мандат УНПРОФОР-а продужи за наредних 6 мјесеци.

1995.

– Хрватски Сабор је по хитном поступку усвојио Закон о привременом преузимању и управљању одређеном имовином, којим је озакоњено располагање имовином Срба из РСК. Иако идентичан са Уредбом хрватске владе с почетка септембра, у њега је као новина унијет став којим је од првобитних 30 дана рок за повратак Срба у Хрватској протужен на 90 дана.

– Ни послије шестог радног састанка у овој години, одржаног у Љубљани, предсједници Влада Словеније Јанез Дрновшек и Хрватске Никица Валентић, нису постигли договор о спорним питањима између ове двије сусједне државе: граници у Пиранском заливу, нуклеарној електрани Кршко и питању дугова Љубљанске банке. Поводом тог састанка Љубљанска агенција „Морел“ је, позивајући се на добро обавијештене изворе објавила да је Хрватска припремила шест планова за евентуални војни напад на Словенију.

Веритас.инфо

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.