D.I.C. Veritas

e-Veritas, 20.10. 2022, Жупанијски суд у Загребу – наставак главног претреса двојици Крајишника због ратног злочина против цивила и ратних заробљеника

Пред Жупанијским судом у Загребу за данас је заказано рочиште за наставак главног претреса у кривичном предмету против Дмитровић Бранка (1936) и Беговић Николе (1952) због кривичног дјела против цивила и ратних заробљеника по оптужници Жупанијског државног одвјетништва у Загребу од 13. децембра 2019. године. Рочиште је евидентирано на веб-страници ЖС у Загребу.

Терети их се да су, Б. Дмитровић, као комадант ТО Костајница, и Н. Беговић, као члан штаба ТО Костајница и командир Војне полиције при том штабу, имајући на тај начин формалне и стварне надлежности командовања и надзора над припадницима свих подређених им јединица ТО на пдручју општине Костајница, од 12. па до неутврђеног дана у септембру 1991. године, на подручју Хрватске Костајнице и уже околине, након што је поменути штаб ТО 12. септембра 1991. године организовао и провео предају и заробљавање већег броја припадника МУП-а РХ и ЗНГ-а, као и цивила на локацијама на брду Дјед и мосту преко Уне према Б. Костајници, те након што су и идућих дана на околном подручју Х. Костајнице заробљавани поједини припадници МУП-а и ЗНГ-а и цивили, мјештани Х. Костајнице, поступали противно одредбаме међународног ратног хуманитарног права, знајући да се поједине ратне заробљенике и цивиле приликом предаје и разоружавања издваја и одводи у Менченчане, гдје се и налазио споменути штаб ТО, те знајући да се неке од њих и ликвидира и да се једна од ликвидација заташкава, иако со то били дужни, нису ништа предузели да незаконите радње својих подређених зауставе и спријече, а починиоце казне, свјесни да ће се овакви незаконити поступци према заробљеним цивилим и припаницима МУП-а и ЗНГ-а наставити, као и да им је управо због тих пропуста угрожен физички и психички интегритет, због којих пропуста су њима подређене особе наставиле с таквим протуправним радњама, па је тако усмрћено осам ратних заробљеника и двоје цивила на локацији Плавићевац те један цивил и један припадник ЗНГ-а на локацији Бабина Ријека, док се један припадник резервног састава МУП-а и један цивил, након заробљавања и краћег боравка у дијелу Х. Костајнице под називом Тирол, до данас воде као нестале особе.

Предходно рочиште за главни претрес одржано је 13. октобра ове године. Оптужени су недоступни хрватском правосуђу па им се суди у одсуству.

 

Veritas.info

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 

 

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.