D.I.C. Veritas

e-Veritas, 20.11.2022, HRONOLOGIJA RATA U HRVATSKOJ 1991-1995 – 20. novembar

1991.

* Na području Osijeka nestala Obradović Ljiljana kći Zdravka, rođena 1946. godine u Tenji, živjela u Osijeku. Njeni posmrtni ostaci ekshumirani su sa Novosadskog groblja i predati Upravi za zatočene i nestale RH 27.04.2009. pošto joj je porodica živjela u Hrvatskoj i izrazila želju da njene posmrtne ostatke sahrani u porodičnu grobnicu na groblju u Osijeku.

* U Kričkama kod Novske od strane ZNG RH ubijen Šeatović Jovan sin Petra, rođen 1906. godine u Kričkama, gdje je i živio. Za njegovim posrmtnim ostacima se još traga.

* U Divošu kod Osijeka od pripadnika ZNG RH ubijeni su:  Đaković Rodoljub, rođen 1931. godine u Divošu; Gašparović Zoran sin Petra, rođen 1965. godine u Osijeku, živio u Dalju; Javor Zdravko sin Savana, rođen 1967. godine u Dalju; Ratković Tihomir sin Radoslava, rođen 1968. u Osijeku, živio u Šabcu i Zgonjanin Milenko sin Milana, rođen 1955. u Divošu.

* U Uvali kod Vrhovina na borbenom zadatku kao pripadnici TO poginuli: Grbić Slobodan sin Bude, rođen 1960. godine u Gornjim Vrhovinama; Jelovac Božidar-Božo sin Milana, rođen 1939. godine u Vrhovinama; Radić Mićo sin Petra, rođen 1971. godine u Otočcu; Srdić Milan sin Dane, rođen 1966. u Vrhovinama; Uzelac Nikola sin Nikole, rođen 1965. godine u Vrhovinama.

* U svojoj kući u Vinkovcima je iz vatrenog oružja od strane pripadnika ZNG RH ubijen Đokić Petar sin Budimira, rođen 1936. godine u Podrinju kod Vinkovaca, živio u Vinkovcima.

*  U Antunovcu iz podruma njegove kuće ZNG RH odvele Novaković Jovana sina Teodora, rođen 1937. godine u Antunovcu gdje je i živio. Među oonima koji su ga odveli bili su i njegove komšije Zdenko Pongrac, Željko Zaterinij i Stevo Šerić. Petnaestak dana  kasnije njegovoj supruzi je rečeno da je  ubijen sa 6 metaka. Sahranjen je na centralnom groblju u Osijeku.

* JNA je preuzela kontrolu nad Vukovarom. Nasatvljaju se teški sukobi oko Osijeka.

* Italija, Njemačka i Austrija najavile su da su spremne da priznaju Sloveniju i Hrvatsku i prije EZ.

* Ustavni sud Jugoslavije, privremeno je zabranio primjenu Odluke Sabora RH o raskidu državotvorne veze sa SFRJ donešenu  8. oktobra 1991.

1992.

* Hrvatski zapovjednik “Južnog bojišta”, general zbora Janko Bobetko, imenovan je za načelnika Glavnog stožera Hrvatske vojske, saopšteno je u Zagrebu. Odluku o tome je, kako je saopšteno donio predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman. Istovremeno, general zbora Anton Tus, koji je do sada obavljao funkciju načelnika Glavnog stožera Hrvatske vojske, imenovan je glavnim vojnim savjetnikom predsjednika Republike.

* Poslije prvog kola na svjetskom šahovskom prvenstvu u Dobrecinu (Mađarska) reprezentacija Jugoslavije je, na prigovor Hrvatske i uz energično zalaganje svjetskog šampiona Kasparova, isključena iz daljeg takmičenja.

1994.

* Specijalni izaslanik generalnog sekretara UN Jasuši Akaši i komandant UNPROFOR-a general De Laprel su izdali saopštenje, u kome su oštro osudili RSK zbog napada na Bihać.

* Poslije ovlašćena SB UN NATO-u, da iz vazduha napada ciljeve na teritoriji RSK, UNPROFOR je za 18.000 pripadnika svojih jedinica u BiH podigao stanje pripravnosti do punog, “crvenog” nivoa. To je isto učinjeno i za 13.000 pripadnika UNPROFOR-a, u RSK. Sav ženski personal UNPROFOR-a, je povučen u Zagreb. Tim povodom je jedan oficir snaga UN u Topuskom rekao “Strahujemo od srpske odmazde ako NATO napadne aerodrome u Udbini.”

1995.

* Šefovi diplomatije SRJ i Hrvatske, Milan Milutinović i Mate Granić, su u Dejtonu potpisali Sporazum o traženju nestalih lica na teritoriji jedne i druge zemlje, tj. o formiranju zajedničke komisije koja će se baviti tim pitanjima.

* Međunarodni tribunal za ratne zločine za bivšu Jugoslaviju u Hagu saopštio je da su po njegovom nalogu holandske vlasti uhapsile jednog Muslimana iz BiH, protiv koga se vodi istraga za ratne zločine počinjene protiv Srba. Zamjenik javnog tužioca ovog Suda je u izjavi za splitski list “Feral Tribjune” nagovestio mogućnost podizanja optužnica protiv “krupnih riba”, rekavši da se istraga sada koncentriše na Pakaračku poljanu i na mogućne zločine u Zapadnoj Slavoniji i Kninu.

* Ministar spoljnih poslova Njemačke, Klaus Kinkel, saopštio je da će Njemačka Vlada poslije potpisivanja mirovnog sporazuma pozvati sve zaraćene strane iz predhodne Jugoslavije u Bon na konferenciju o razoružanju regiona.

 

 

Veritas.info

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 

 

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.