D.I.C. Veritas

e-Veritas, 21.02.2023, ŽS u Splitu oslobodio braću Radinović zbog ratnog zločina

Županijski sud u Splitu, nakon provedenog glavnog pretresa, oslobodio je optužbe   Savu Radinovića (1960) i njegove braće Dmitra Radinovića (1960) i Đure Radinovića (1967) zbog krivičnog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, piše Slobodna Dalmacija u današnjem broju.

Optužnicom Županijskog državnog odvjetništva u Splitu od 18.10.2017. teretili su se da su tokom 1992. i 1993. u Kijevu i okolnim mjestima naseljenim Hrvatima, kao pripadnici milicije RSK, zastrašivali hrvatsko stanovništvo, te da su dana 06.01.1992. u zaseoku Vujići u Kijevu braća Savo, Dmitar i Đuro, zajedno sa ocem Vasom, došli kod kuće Boje Vujić i oteli joj motor, motocikl i druge stvari, te kuću komšije Martina Vujića opljačkali i zapalili, a to su isto učinili i sa kućom Cvitka Vujića, kojeg je jedan od optuženih u junu 1992. godine pretukao.

Optuženima se sudilo  u odsustvu, pošto su nedostupni hrvatskim organima gonjenja.

S obzirom da su svjedoci – žrtve preminuli, te su njihovi iskazi pročitani, a samo na tim dokazima se ne može isključivo ili u odlučujućoj mjeri temeljiti osuđujuća presuda, te u nedostatku bilo kakvih drugih dokaza, zastupnica optužbe odustaje od daljnjeg krivičnog progona, navodi se u presudi sutkinje Tee Budimlić.

 

Veritas.info

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.