D.I.C. Veritas

e-Veritas, 21.09.2022, Помен жртвама са Коранског моста

Komemoracija žrtvama sa Koranskog mosta, Zemun, 21. septembar 2022. Foto: DIC Veritas

Komemoracija žrtvama sa Koranskog mosta, Zemun, 21. septembar 2022. Foto: DIC Veritas

Данас је у 10.30 сати, у парку испред општине Земун, у организацији Удружења бораца Кордуна и ГО СУБНОР-а, одржан помен и положени вјенци на споменик у парку жртвама са Коранског моста.

Помену је присуствовао и представник ДИЦ “Веритас”.

Припадници Министарства унутрашњих послова и Збора народне гарде Републике Хрватске 21. септембра 1991. године, испред моста на ријеци Корани у Карловцу, зауставили су два војна камиона у којима су се, из касарне “Мекушје” у касарну “Логориште”, превозили припадници активног и резервног састава ЈНА, који су, након преговора и обећања хрватске стране да ће бити пуштени, одложили оружје.

Одмах по предаји, једна група заробљеника, углавном активних припадника ЈНА, одвезена је у просторије полиције, а друга група од 17 војника српске националности, углавном резервиста из кордунашког села Крњак, спровођена је пјешице преко Коранског моста. Чим су ступили на мост, појавила су се униформисана лица са фантомкама на главама и над њима почели “крвави пир”. Ттринаесторица су ликвидирана, неколико клањем у лежећем положају, а већина хицима из аутоматског оружја у стојећем положају. Тројица су се, међу њима и један са тешким повредама, спасили скоком са моста. Четврти се у току ноћи, такође са тешким повредама, искобељао испод мртвих сабораца.

 

Жртве: Јован Сипић, Божо Козлина, Небојша Поповић, Милић Савић, Миленко Лукач, Никола Бабић, Слободан Миловановић, Светозар Гојковић, Милош Срдић, Зоран Комадина, Миле Бабић, Васо  Бижић и Миле Пеурача.

 

Веритас.инфо

 

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.