D.I.C. Veritas

e-Veritas, 21.09.2023, ŽS u Splitu: ročište za glavni pretres u pretmetu protiv opt. Plejo Steve i dr.

Pred Županijskim sudom u Splitu za danas je zakazano ročište za glavni pretres u predmetu protiv Plejo Steve (1964), Grbić Željka (1966) i Potkonjak Srđana (1965) zbog krivičnog djela ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika:

Optužnica Županijsko državno odvjetništvo optužnicom od 31. avgusta 2022. godine tereti ih:

Prvooptuženom Grbić Željku se stavlja na teret da je, protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava, od 29. septembra 1991. do 2. novembra 1991. u Kninu, tokom oružanog sukoba između oružanih snaga Republike Hrvatske i naoružanih agresorskih srpskih paravojnih jedinica tzv. SAO Krajine, kao pripadnik SUP-a Knin, raspoređen na osiguranju zarobljenih pripadnika MUP-a RH u bolnici u Kninu, kršeći pravila međunarodnog prava za vrijeme oružanog sukoba, mučio ratne zarobljenike. Nakon što su u bolnicu u Kninu dovedena četvorica zarobljenih ranjenih pripadnika (1969, 1967, 1967. i 1969) MUP-a RH, prvooptuženi je, tereti ga se, između ostalog, fizički i psihički zlostavljao prvog pripadnika (1969), odnosno tukao ga kundakom puške po cijelom tijelu i glavi, čelu, nosu, između nogu. Tereti ga se da je fizički zlostavljao drugog pripadnika (1967), dok je trećeg pripadnika (1969) tjerao da pije vruću vodu prijeteći mu da će ga ubiti ako to ne učini, a četvrtog pripadnika (1967) je tukao kundakom tražeći mjesta na kojima je ranjen. Tereti ga se da je dozvoljavao da u sobu, u kojoj su ležali ranjeni zarobljenici, dolaze druge osobe i maltretiraju ih, a on ih je i psihički maltretirao, pri čemu su zarobljenici pretrpjeli fizičke povrede i psihičke patnje.

Drugooptuženom Stevi Pleji i trećeoptuženom Srđanu Potkonjaku se optužnicom stavlja na teret da su od 14. oktobra 1991. do 2. novembra 1991. u Kninu, tokom oružanog sukoba između oružanih snaga Republike Hrvatske i naoružanih agresorskih srpskih paravojnih jedinica tzv. SAO Krajine, počinili navedeno krivično djelo.

Drugooptuženi se tereti da je u svojstvu upravitelja Okružnog zatvora u Kninu, formalno odgovornog za primjenu propisa međunarodnog ratnog prava, kršeći pravila međunarodnog prava za vrijeme oružanog sukoba, iako je bio dužan, propustio spriječiti da se ratni zarobljenici muče. Trećeoptuženi se tereti da je kao zatvorski stražar, kršeći pravila međunarodnog prava za vrijeme oružanog sukoba, mučio ratne zarobljenike. Nakon što su u Okružni zatvor u Kninu iz bolnice u Kninu dovedena dvojica zarobljenih pripadnika MUP-a RH (1969. i 1967) drugoopt. se tereti da je, znajući da njemu podređeni zatvorski čuvari, pa tako i trećeopt, fizički i psihički muče i maltretiraju zarobljene pripadnike hrvatske policije, uslijed čega su oni zadobili višestruke tjelesne povrede s posljedicom trajno narušenog zdravlja, nije poduzeo ništa da takva protuzakonita postupanja spriječi i kazni. Tereti ga se da je time pristao na to da njemu podređene osobe nastave s protupravnim radnjama i njihovim posljedicama. Trećeopt. se tereti da je osobno fizički tukao zarobljenog prvog pripadnika MUP-a RH (1969) nanijevši mu tjelesne povrede.

U optužnici je predloženo da se, nakon potvrđivanja optužnice, ovaj postupak spoji sa postupkom na osnovu potvrđene optužnice protiv drugoopt. i trećeopt. zbog krivičnog djela ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika i da se protiv okrivljenih provede postupak suđenja u odsustvu.

Vjerovatno je prihvaćen prijedlog ŽDO u Splitu o spajanju predmeta.

 

Veritas.info 

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.