D.I.C. Veritas

e-Veritas, 22.11.2022, Županijski sud u Osijeku: ročište za glavni pretres u slučaju “Karanac”

Pred Županijskim sudom u Osijeku za danas je zakazano  ročište za nastavak glavnog pretresa u protiv optuženog Drage Mitrovića zbog krivičnog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Optužnicom ŽDO u Osijeku od 14.03.2022. godine na teret mu se stavlja da je krajem septembra 1991. godine, u Karancu, kao pripadnik Teritorijalne odbrane mjesta Karanac, protivno pravilima međunarodnog običajnog ratnog i humanitarnog prava o zaštiti civilnog stanovništva, zajedno s drugim pripadnicima TO Karanac sudjelovao u nezakonitim hapšenjima, ispitivanju i zlostavljanju civila nesrpske nacionalnosti pa je tako, „nakon što se oštećeni Zdravko Antić po nalogu Boška Radovanovića javio u štab TO Karanac smješten u prostorijama Doma kulture u tom mjestu, zajedno s Čedom Marušićem lišio slobode  ošt. Zdravka Antića, vezali ga lisicama za stolicu, ispitivali ga i fizički zlostavljali udarajući ga po cijelom tijelu pri čemu ga je opt. Drago Mitrović udario drvenim štapom, a Čedo Marušić drvenom kuhačom za topljenje masti, uslijed čega je ošt. Zdravko Antić zadobio brojne krvne podljeve, a tijelo mu bilo potpuno crno, a kada bi izgubio svijest oni ga nastvaljali udarati, pa dok sjedi pretučen i svezan u prostoriju ulaze i drugi pripadnici TO i udaraju ga, a među njima Žarko Strigić i Slavko Deronjić, pa ga Žarko Strigić ispitije i pri tome udara bilijarskim štapom po tijelu i glavi, a od siline udarca mu je razderao kožu ispod oka, a Slavko Deronjić mu je stavio nož pod vrat i zadao mu reznu ranu u predjelu vrata, te su ošt. Zdravka Antića držali tri dana i dvije noći u prostorijama štaba pri čemu su ga noću vezali lisicama za ogradu stepenica, potom ga stavili pred prozor, a onda izveli i ispred štaba pokazujući ga kao primjer drugima, nakon čega je pušten uz svakodnevnu obavezu javljanja u štab TO Karanac, pa je ošt. Zdravko Antić usljed pretrpljenog zlostavljanja i straha za svoj život napustio porodičnu kuću i pobjegao iz Karanca“.

Optuženi Mitrović je uhapšen 8. januara 2022. godine na aerodromu u Zagrebu. U istražnom zatvoru je proveo do 21. juna 2022. godine, kada je uz jesmstvo pušten da se brani sa slobode. Sudi mu se u prisustvu.

 

Veritas.info

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.