D.I.C. Veritas

e-Veritas, 22.12.2022, HRONOLOGIJA RATA U HRVATSKOJ 1991-1995 – 22. decembar

1990.

* Svečanom sjednicom Sabora u Zagrebu, proglašeno je donošenje novog Ustava RH (Božićni ustav). Vlast je podjeljena na zakonodavnu, izvršnu i sudsku sa polupredsjedničkim sistemom. Svečanoj sjednici nije prisustvovalo pet zastupnika SDS i 16 zastupnika lijevog bloka srpske nacionalnosti, koji su predhodnog dana u znak protesta, napustili zasjedanje Sabora. Ustav je jednoglasno usvojen od svih članova sva tri doma hrvatskog Sabora i službeno je obznanjen uz svečanu ceremoniju.

1991.

* Prilikom hrvatskog granatiranja Žitnića, opština Drniš stradala je u svom dvorištu Beader Neda (1953), a u kasarni su stradala dva redovna  vojnika oba  iz Makedonija, Džambazi Murselj (1971) iz Kičeva i Stojanov Vančo (1970) iz Strumice.

1995.

* Sa vanrednog zasjedanja Svetog arhijerejskog sabora SPC izdato je saopštenje kojim je potpis patrijarha Pavla na Sporazumu, kojim je rukovodstvo Republike Srbije 29. avgusta 1995. godine ovlastilo Slobodana Miloševića da u ime R.Srbije vodi pregovore o miru, proglašen “nevažećim i za crkvu neobavezujućim”, uz ograđivanje od njegovih posljedica. Sabor je ocjenio da je patrijarhov potpis zloupotrebljen, da je mir nepravedan i zbog toga je poručio da “poraz srpskog naroda, bez presedana u našoj istoriji, ne smije biti lažno prikazan.”

* Srpska strana prihvatila je prijedlog da administrator UN za Sremsko-baranjsku oblast bude penzionisani američki general Žan Pol Klajn. Budući administrator UN će tokom prelaznog perioda upravljati i vojnim i civilnim poslovima u Sremsko-baranjskoj oblasti.

Veritas.info

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 

 

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.