D.I.C. Veritas

e-Veritas, 23.05.2023, HRONOLOGIJA RATA U HRVATSKOJ 1991-1995 – 23. maj

1990.

* Održana  sjednica Predsjedništva SR Hrvatske, kojoj je predsjedavao predsjednik Ivo Latin, a raspravljalo se o povlačenju naoružanja Teritorijalne odbrane u skladišta JNA.  Konstatovano je da ovo Predsjedništvo o tome nije bilo obaviješteno, iako je Teritorijalna zaštita pod izričitom nadležnošću Republike.

1991.

* Predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman objavio je da su građani Hrvatske na osnovu Ustava RH, Zakona o Referendumu i na osnovu izvještaja Komisije za sprovođenje referendum od 22. maja 1991. donijeli  sledeće odluke:

- Republika Hrvatska kao suverena i samostalna država, garantuje kulturnu autonomiju i sva građanska prava Srbima i pripadnicima drugih nacionalnosti u Hrvatskoj i da kao takva može stupiti u savez suverenih država sa drugim republikama;

- Republika Hrvatska ne želi da ostane u Jugoslaviji kao jedinstvenoj državi.

* Dvadesetak istarskih policajaca srpske nacionalnosti odbilo je po zadatku otići u Slavoniju, te se žalilo pulskom SDS-u, Miloševiću i Vladi Srbije.

1994.

 * U Hrvatskom Saboru vladajuća HDZ prekršila je dogovor s opozicijom o rješavanju parlamentarne krize. Josip Manolić je u skladu s tim dogovorom podneo ostavku na dužnost predsjednika Županijskog doma, ali nije ponovo izabran zahvaljujući opstrukciji zastupnika HDZ-a, iako je to mjesto po dogovoru trebalo da pripadne opoziciji.

1995.

* Portparol UN u Kninu izjavio je da se u “zoni razdvajanja” u Lici nalazi još oko 100 hrvatskih vojnika, kao i 50 pripadnika Vojske RSK.

 

 

Veritas.info

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.