D.I.C. Veritas

e-Veritas, 23.09.2022, HRVATI NE ŽELE URUČITI POZIVE IZ BEOGRADA SVOJIM PILOTIMA

Hrvatska neće postupati po zamolnici Srbije vezano za uručenje poziva za ročište protiv četvorice hrvatskih pilota pred beogradskim sudom, poručili su u petak iz Ministarstva pravosuđa RH naglasivši kako hrvatski piloti mogu biti mirni i sigurni, javlja Hina a prenose mnogi hrvatski mediji

Hrvatska Vlada iskoristit će sve mehanizme koje ima na raspolaganju da zaštiti hrvatske pilote i dignitet Domovinskoga rata, ističe se u saopštenju.

Kako navode, u Ministarstvu pravosuđa i uprave zaprimljena je zamolnica za međunarodnu pravnu pomoć Ministarstva pravde Republike Srbije vezano za uručenje poziva za ročište pred Višim sudom u Beogradu – posebno odjeljenje za ratne zločine. U zaprimljenoj zamolnici zatraženo je uručenje poziva za ročište 14. oktobra 2022. četvorici pripadnika hrvatskog ratnog vazduhoplovstva.

Ministarstvo pravosuđa i uprave naglašava kako nije primilo podignutu optužnicu niti druge informacije o radnjama koje su poduzete u krivičnom postupku, osim informacije da ih se tereti na osnovu optužnice Tužilaštva za ratne zločine od 31. marta 2022. za krivična djela ratni zločin protiv civilnog stanovništva u saučesništvu iz čl. 142. st. 1 KZ SRJ u vezi s čl. 22. KZ SRJ.

“Ponovno ističemo da se organizacijav pravosudne saradnje mora zasnivati na načelu uzajamnog povjerenja, tj. povjerenja jedne države da je pravni poredak druge države dovoljno kvalitetan obezbjediti nepristrano, pravično i efikasno vođenje krivičnog postupka u toj državi”, kaže se u saopćenju.

Dosadašnji tok postupka u Srbiji, kažu, ukazuje na grubo nepoštivanje prava na pošteno suđenje utvrđeno međunarodnim pravom. Republika Hrvatska takav postupak i tako podignutu optužnicu ne može priznati budući da se ne zasniva na međunarodnom krivičnom pravu, već iskrivljenoj univerzalnoj jurisdikciji koju je Srbija unijela u Zakon na osnovu kojeg je pokrenula ovaj postupak.

Stoga, u skladu s odredbama Evropske konvencije o uzajamnoj sudskoj pomoći u krivičnim stvarima, Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima te članom 9. Ugovora između Republike Hrvatske i Savezne Republike Jugoslavije o pravnoj pomoći u građanskim i krivičnim stvarima, koji je potpisan u Beogradu 15. septembra 1997. godine, Hrvatska neće postupati po primljenoj zamolnici, ističe se u saopštenju.

Republika Hrvatska očekuje od Republike Srbije da poštuje međunarodne standarde te pokaže istinsku volju za rješavanje otvorenih pitanja u okviru međudržavnih komisija. Bez toga, istinske volje da se riješe otvorena pitanja, u prvom redu pitanje naših nestalih, nije moguće uspostaviti dijalog. Srbija se mora suočiti sa svojom prošlošću i ulogom koju je imala u agresiji na Hrvatsku, zaključuje se u saopštenju hrvatskog Ministarstva pravosuđa.

Srpski sud je nedavno podigao optužnice protiv četvorice hrvatskih pilota (Vladimira Mikca, Zdenka Radulja, Željka Jelenića i Danijela Borovića) zbog ratnih zločina u BiH tokom Oluje na što su najviši hrvatski dužnosnici uzvratili kako se radi o provokaciji i politički montiranoj optužbi.

 

Veritas.info

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.