D.I.C. Veritas

e-Veritas, 23.10.2022, ХРОНОЛОГИЈА РАТА У ХРВАТСКОЈ 1991-1995 – 23. октобар

1990.

* Почела са радом телевизија ЈУТЕЛ

* Скупштина Србије донијела је Уредбу о увођењу пореза и такси на робу из Словеније и Хрватске.

1991.

* Крње Предсједништво СФРЈ доставило је Савезној Скупштини полазне основе за разрјешење државно-политичке кризе у Југославији”. Предложене су двије опције будућег уређења земље. Прва је Југославенска демократска федерација равноправних република, као и аутономних заједница, које су изјасниле жељу да остану у оквиру Југославије као посебне федералне јединице са специјалним статусом. Друга је конфедерација односно савез суверених држава (република) које су се предходно на референдум изјасниле као независне.

* Предсједавајући Конференције о Југославији у Хагу лорд Карингтон, понудио је нови приједлог ЕЗ о будућности југословенске државе. Ријеч је о иновираном тексту Декларације о Југославији од 18. октобра. Промјене су се, између осталог, састојале у изостављању одредбе о важењу специјалног статуса за Србе у Хрватској, у прецизирању међународне контроле примјене посебног статуса.

* Хрватска оптужила војску ЈНА и ТО Црне Горе за бомбардовање старог дијела града Дубровника. Страни извјештачи су прењели вијест да је град нападнут са мора и копна.

* У Селу Њежић, општина Славонска Пожега припадници ЗНГ убили су Вујасиновић Станка (1969).

* У Задру су заробљени и одведени у Задар на информативни разговар, а одмах затим и убијени Штрбо Жељко (1959), Штрбо Марко (1965) и Пољак Драган (1958).

1992.

* У саопштењу за јавност СПЦ речено је, да се у Хрватској наставља са уништавањем православних храмова. Светом архијерејском синоду и даље стижу извјештаји пароха о демолираним црквама у Пероју, на Сушаку, у Кутини и другим мјестима.

1995.

* У Осијеку су се састале делегације владе Хрватске и Савјета Сремско-барањске области, уз учешће мировног посредника Торвалда Столтенберга и америчког амбасадора у Загребу Питера Галбрајта и амбасадора ЕУ Герда Аренса. У петочасовним преговорима разматрана је дужина прелазног рока под управом УН који би се установио за ову област.

 

 

Veritas.info

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.