D.I.C. Veritas

e-Veritas, 23.12.2022, HRONOLOGIJA RATA U HRVATSKOJ 1991-1995 – 23. decembar

1990.

* Slovenija je na plebiscitu odlučila da istupi iz Jugoslavije, a taj proces će trajati 6 mjeseci. Od ukupno 1.459.722 građana sa pravom glasa na glasanje je izašlo 93,2% . Za samostalnost Slovenije glasalo je 88,2% od svih građana s pravom glasa. “Jugoslavije više nema. Ona Sloveniju ne zanima. Mi idemo u Evropu”, rekao je dr. Jože Pučnik nakon saopštenja rezultata plebiscita.

1991.

* Dosadašnji predsjednik Izvršnog vjeća Vojvodine, dr Radoman Božović, izabran je za novog premijera Srbije. Time je Srbija dobila novu vladu, drugu u istoj kalendarskoj godini i drugu poslije višetranačkih izbora.

* Polazeći od slobodno izražene volje srspkog naroda RSK, Vlada Republike Srbije je na održanoj sjednici predložila Narodnoj skupštini Republike Srbije da prizna RS Krajinu.

* Njemačka zvanično priznala nezavisnost Slovenije i Hrvatske.

* U Derezama, opština Pakrac, selu koje je većina stanovništva napustila i u  koje je ušla hrvatska vojska, ubijeni su Maletić Mirko (1935) i Vukmanović Luka (1933).

* Todorović Tihomir (1954) iz Orahovice nije se vratio kući sa posla, a dan kasnije njegov automobil je nađen spaljen nedaleko od njegove porodične kuće. Tijelo mu je pronađeno mjesec dana kasnije. Obdukcijom je utvrđeno da je stradao od vatrenog oružja.

 1992.

* Zvaničnici NATO pakta saopštili su da je vazdušna baza ove vojne Alijanse u gradu Avijanu (Italija) stavljena u stanje pune borbene gotovosti.

1994.

* Predsjenik Srbije Slobodan Milošević primio je kopredsjednika Međunarodne konferencije o bivšoj Jugoslaviji Dejvida Ovena i razgovarao s njim o pitanjima od interesa za rješavanje krize na jugoslovenskom prostoru, kao i pitanjima kojima se bavi Ženevska konferencija.

 

Veritas.info

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.